Чистокръвен Рафейро де Алентехо на име Боби, който почина на 31-годишна възраст в дома си в Конкейрос, Португалия, преди няколко дни, разкри тайната на дългия живот на кучето.

Свързани новини

28.10.2023 08:00

Собственик обясни как кучето Боби е доживяло до 31 години

Видян 5646 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Собственикът на най-възрастното куче в света - чистокръвен Рафейро де Алентехо на име Боби, който почина на 31-годишна възраст в дома си в Конкейрос, Португалия, преди няколко дни, разкри тайната на дългия живот на кучето.

Леонел Коста никога не е държал Боби на каишка, не го е връзвал и не го е хранил с преработена "кучешка храна", а е сервирал на пастирското куче прясна, домашно приготвена човешка храна, разказа той пред Книгата на рекордите на Гинес по-рано тази година, когато кучето беше признато за напредналата си възраст.

"Това, което ядяхме ние, го ядяха и те", казва той и обяснява, че накисвал храната във вода, за да измие подправките за кучето.

Ветеринарният лекар Карен Бекер, която се е грижила за кучето, предположи в публикация във Facebook, че португалският мастиф е станал едновременно най-старото живо куче и най-дълго живеещото куче благодарение на комбинацията от "добро хранене, постоянен контакт с природата, свобода да открива заобикалящата го среда, постоянни ветеринарни грижи и любов.


"Боби вдъхнови света на кучетата да се съсредоточи върху основите на доброто състояние, за да постигне изключително здраве, и какъв невероятен модел за подражание беше той за милиони родители на домашни любимци по света", каза тя пред Newsweek.

Бекер подчерта, че многото упражнения и "спокойната, мирна среда" със силни социални връзки са полезни както за хората, така и за кучетата.


Според собственика му Боби е имал много приятели животни, включително няколко котки.

Възрастта му е потвърдена от ветеринарно-медицинската служба на община Лейрия, както и рождената му дата 11 май 1992 г. Португалските мастифи обикновено живеят между 12 и 14 години.

Боби едва не доживява първия си рожден ден като едно от четирите мъжки кученца, открити в стопанска постройка в имота на родителите на Коста в момент, когато семейството смятало, че вече има твърде много животни. Докато другите кученца били погребани живи, както очевидно е било обичайно по онова време, Боби избегнал, като се скрил в една дървена купчина, а Коста и братята му го открили, като последвали майката на кученцата обратно до навеса.

Коста се грижил за Боби, докато кученцето отворило очи, а след това го показал на родителите си, които "много крещяха и наказваха [децата], но си заслужаваше и то по основателна причина", казва той.

Боби произхождал от семейство на дълголетници - майка му Жира доживяла до 18 години, а друго семейно куче, Чикоте, доживяло до 22 години.

Предишният рекордьор за най-дълго живеещо куче е Блуи, австралийско пастирско куче, което умира през 1939 г. на 29 години и пет месеца.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей