Свързани новини

17.12.2013 16:35

Сноудън смята да поиска политическо убежище в Бразилия

Видян 921 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, който беше в основата на обвиненията в шпионаж срещу редица страни от САЩ и в момента пребивава в Русия, смята да поиска убежище в Бразилия в замяна на информация, съобщава вестник "Фола де Сао Пауло" .


Бразилският ежедневник публикува отворено писмо на Сноудън "до бразилския народ", в което обяснява, че е готов да допринесе за разследването в бразилския Сенат във връзка със случаите на шпионаж в страната.


Но "докато една страна не ми предостави постоянно политическо убежище, американското правителство ще се меси в моята възможност да говоря", предупреди Сноудън. В писмото той иска убежище индиректно, но вестникът съобщава, че целта му е да пристигне в Бразилия, където вече се установи американският журналист Глен Грийнуалд. Той разкри чрез бразилските медии голяма част от документите, предоставени от Сноудън.


Русия предостави за една година политическо убежище на бившия консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Бразилия има силни традиции в предоставянето на политическо убежище, но нито президентството на страната, нито външното министерство пожелаха да коментират случая.


В писмото си до бразилския вестник Сноудън възхвалява реакцията на Бразилия във връзка с обвиненията в шпионаж от страна на САЩ срещу комуникациите на президентката Дилма Русеф и нейните близки сътрудници, както и представители на държавната петролна компания Петробрас.


След тези разкрития Дилма Русеф остро осъди шпионажа от страна на САЩ пред Общото събрание на ООН и отмени държавна визита във Вашингтон, планирана за октомври.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за