Свързани новини

01.08.2013 17:26

Сноудън напусна летището в Москва

Видян 1568 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Издирваният от САЩ за шпионаж Едуард Сноудън е напуснал транзитната зона на летище "Шерметиево" в Москва в 14.00 часа руско време, предадоха световните агенции. Бившият служител на ЦРУ е получил документи, с които може официално да стъпи на руска земя.


"Току-що му предадох документите от Руската федерална миграционна служба. Те му позволяват да напусне летището", съобщи руският адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена, цитиран от агенция Интерфакс, предаде БГНЕС.


Сноудън получава временно убежище в Русия за една година.  


Американският министър на правосъдието Ерик Холдър увери Москва, че ако предаде бившия служител на ЦРУ на САЩ, той няма да получи смъртна присъда. Въпреки това руските власти остават категорични, че няма да екстрадират Сноудън. Вчера бащата на американеца посъветва сина си да остане в Русия, тъй като почти няма вероятност да получи справедлив процес в родината си.


В САЩ Сноудън е обвинен в неразрешено разгласяване на секретна информация, засягащо националната сигурност, както и за кражба на собственост, принадлежаща на американското правителство.


Едуард Сноудън прекара месец на московското летище. Той пристигна там от Хонконг, след като огласи пред медиите данни за секретна програма на американското правителство, чрез която то е проследявало телефонни и интернет комуникации по целия свят. Според редица експерти ако ситуацията около бившия сътрудник на американските служби за сигурност не се разреши скоро, това ще предизвика сериозен срив в отношенията между САЩ и Русия.


Присъди


Преди ден бившият редник Брадли Манинг, който издаде секретна информация от военните и дипломатически регистри на САЩ на сайта „Уикилийкс”, бе осъден на 136 години затвор. Той бе признат за виновен по 19 обвинения, но не и за подпомагане на врага, което щеше да му донесе доживотна присъда. Манинг обаче има право на обжалване и предсрочно освобождаване.


Междувременно популярността на бившия военен расте. След като стана ясно, че името му се обмисля за кандидатура за Нобелова награда, се оказа, че за него ще бъде заснет и биографичен филм.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат