Свързани новини

20.02.2009 18:09

Снежни виелици, лавини и обърнати коли

Видян 1927 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази сутрин България осъмна в бедствена снежна обстановка, която все още не е овладяна. Още сутринта падането на три лавини затвори Старопланинския проход Петрохан. Едва след пълното разчистване ще бъде възстановено движението през прохода.


Изключително сложна е обстановката в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба, цитирани от БГНЕС. Продължава да има сериозна опасност от лавини. Най-тежко е положението в проходите Шипка и Хаинбоаз. В 38 училища в страната няма учебни занятия заради усложнената зимна обстановка. Училищата са в 10 области на България. Най-тежко е положението в Плевенска област, където в 18 училища няма часове. Три влака бяха спрени на гара Тулово. Причината е в паднали клони върху електропреносната мрежа на БДЖ. Граничните пунктове са отворени, но през ГКПП Кулата се пропускат само леки автомобили и автобуси, заради протестите в съседна Гърция. Силният вятър и снегът оставиха без ток и вода много селища в страната. Затворени бяха и пристанищата във Варна и Бургас. Автомагистрала Хемус е блокирана, тя беше затворена за движение късно снощи. На много места по магистралата има закъсали тежкотоварни камиони и опашки от автомобили. Има и заледени участъци. Затруднения има и на автомагистрала Тракия. Най-дебела е снежната покривка в централната част на страната. По обед и в следобедните часове обстановката в страната започна да се усложнява. В района на Петолъчката край Сливен вятърът е над 120 км/ч и обръща колите. Шофьори съобщават, че обстановката на АМ "Тракия“ е изключително сложна за пътуване. Средната скорост на колите е 30 км/ч. Заледено е платното в района на Вакарел. Силен сняг вали над АМ "Тракия“ в участъка от София до Ихтиман, вятърът образува и навявания. По пътищата в страната има паднали дървета и изпочупени от тежкия сняг клони, и движението е силно затруднено. Два ТИР-а са препречили движението в посока към София - в района на Витиня. До изтеглянето им и освобождаването на пътните платна движението временно е спряно. Директорът на пътната агенция е разпоредил да се спре движението на ТИР-ове в цялата страна, докато обстановката не се подобри. Екипи на полицията и пътното управление в Русе спират тежкотоварните автомобили, които влизат у нас от Дунав мост и ги пренасочват към паркинги в района. Други ТИР-ове се пренасочват към отбивки преди град Бяла.


Поради сложната пътна обстановка, силния вятър и снегонавявания, бедствено положение е обявено в община Нови пазар- Шуменска област, а също и в община Ловеч и община Вършец – Монтанско. Днес следобед премиерът Сергей Станишев отиде да провери ситуацията в района на АМ Е 79, малко след Перник. Градският транспорт закъснява с повече от половин час, независимо, че по обяд кметът Бойко Борисов обяви, че централните софийски улици "са почистени до асфалт, дори по-добре от европейските столици".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв