Свързани новини

09.12.2020 16:42

Сметната палата да направи одит на Автомагистрали: БСП

Видян 2476 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без обществена поръчка няколко фирми взимат проекти за близо 4 млрд. лв. От левицата смятат, че осветляването на дейността на дружеството може да покаже как се пълнят нечии чекмеджетата на управляващ.

През последните две години на държавното дружество "Автомагистрали" са възложени поръчки за между 3 и 4 млрд. лева, а то от своя страна ги е възлагало на подизпълнители, което е заобикаляне на българското законодателство, стана ясно на брифинг на БСП. Левицата поиска одит на дружеството, за да бъде осветлена дейността му.

„Това дружество показа как по най-безочлив начин може да се заобикаля българското законодателство, в случая Закона за обществените поръчки“, категоричен е Георги Свиленски, зам.-председателя на Парламентарната група на „БСП за България.

 

Свиленски зададе въпроси към регионалния министър:

 

- С колко фирми работи държавното дружество?

 

- Превъзлага ли на подизпълнители своите обекти?

 

- Каква техника, какъв капацитет, хора, ресурси и потенциал има това дружество да изпълнява тези поръчки?

 

Народният представител напомни, че министър Петя Аврамова твърди по отношение на това дружество, че Закона за обществените поръчки се изпълнява. Но в същото време на практика се случва друго, посочи той и поясни: "Автомагистрали" възлага на подизпълнители и истината е една - пряко договаряне. Канят се конкретни фирми, не повече от 10. 90% се изпълняват от десетина фирми, които ограбват българските граждани и които пълнят чекмеджетата на нечии спални. За тези 400 фирми, които говори г-жа Аврамова, че имат договор с фирмата „Автомагистрали" са за съвсем други дейности или по-скоро за 10 % от общата сума“.

По данни дружеството разполага общо с три багера, един булдозер и три багера, както и два безпилотни дрона, според Свиленски.

„Най-голямата държавна инженерна пътно-строителна фирма разполага с 9 инженери, 11 геодезиста,  1 геололог и 20 счетоводители. Това счетоводна или строителна фирма е. Сега си обясняваме защо има 20 счетоводители – защото 4 млрд. лв. трябва да се осчетоводят между 10 фирми и не да се свърши работа с тях.“, констатира депутатът от левицата  и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.12.2020 20:30

    Как да направи одит на тези крадци на милиарди по време на чума като и Сметната палата е доволно корумпирана

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв