Поне една година е действала престъпната схема за фиктивна регистрация на чужденци, кандидати за дългосрочно пребиваване в България. Това обяви окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. В рамките на разследването вчера са задържани началникът на група „Миграция“ в Областната дирекция на МВР – Разград Павел Маринов и още шестима души – сред тях две преводачки от Шумен, застрахователи и адвокат.

Свързани новини

15.08.2023 10:10

Служителка на консулството ни в Истанбул в схемата с визи за мигранти

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поне една година е действала престъпната схема за фиктивна регистрация на чужденци, кандидати за дългосрочно пребиваване в България. Това обяви окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. В рамките на разследването вчера са задържани началникът на група „Миграция“ в Областната дирекция на МВР – Разград Павел Маринов и още шестима души – сред тях две преводачки от Шумен, застрахователи и адвокат, предаде БНР.

Предполага се, че инициатор на престъпната схема е служителка в българското консулство в Истанбул, която е с двойно гражданство. С нея се свързвали хора от Турция, които не са имали право и възможност да получат българско гражданство или виза за дългосрочно пребиваване у нас

„Сред тях има преводачи, застрахователи. В рамките на разследването е установено, че периодично се появяват и адвокати. Най-вероятно жената, т.нар. посредничка, която набира турски граждани, за да се сдобие с т. нар. „визи категория Д“, най-вероятно ще се окаже, че е служител на българското консулство в Истанбул".

Жената намирала реални административни адреси в Разград и Шумен, на които фиктивно се регистрирали чуждите граждани. Началникът на група „Миграция“ не е извършвал проверка за това дали на адресите наистина живеят чужденци.

От схемата са се възползвали над 100 души. Сумите са варирали от 200-300 евро на човек до 2000-3000 евро, каза още окръжният прокурор Тихомир Тодоров. По думите му има множество доказателство как полицейският служител е получавал средствата.
"Виза D е стъпка към получаване на българско гражданство, чужденецът получава български документ за самоличност и има право да се установи за 90 дни на територията на ЕС. Така се открехва завесата към влизане у нас на хора от криминалния контингент, дори на терористи", обясни Тихомир Тодоров.

Очаква се най-късно в четвъртък наблюдаващият прокурор да поиска от съда постоянен арест за Павел Маринов, мярка за неотклонение ще се иска и за поне още двама души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей