САЩ обещаха да заменят системата за противоракетна отбрана С-300, която Словакия изпрати на Украйна, с една от собствените си системи "Пейтриът", съобщи в петък президентът Джо Байдън

Свързани новини

09.04.2022 07:37

Словакия получава ракетна система Пейтриът, след като изпрати С-300 на Украйна

Видян 1973 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ обещаха да заменят системата за противоракетна отбрана С-300, която Словакия изпрати на Украйна, с една от собствените си системи "Пейтриът", съобщи в петък президентът Джо Байдън. По-рано в петък Братислава разкри, че е "дарила" единствената си система С-300 на Киев.


"Искам да благодаря на словашкото правителство за предоставянето на система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна, нещо, което [украинският] президент [Владимир] Зеленский лично повдигна пред мен в нашите разговори", заяви Байдън в изявление, в което обеща заместваща система.

 
Президентът на САЩ отправи и неясно предупреждение срещу "самодоволството" в отговора на НАТО на руската военна активност в Украйна, заявявайки, че "докато руската армия се пренасочва към следващата фаза на тази война, аз наредих на моята администрация да продължи да полага усилия, за да идентифицира и предостави на украинската армия модерните оръжейни способности, от които тя се нуждае, за да защити страната си".


Ръководителят на Пентагона Лойд Остин обеща да достави ракетите "в близките дни", като същевременно призна, че няма "фиксирана" продължителност на разполагането им и че Вашингтон все още се консултира със словашкото правителство за "по-трайни решения за противовъздушна отбрана" Въпреки това той заяви, че разполагането на системата "Пейтриът" "напълно съответства" на усилията на САЩ за укрепване на противовъздушната отбрана на НАТО.

 
 
През последните няколко седмици САЩ изпратиха на Украйна оръжия и друга военна помощ на стойност десетки милиарди долари, за да подкрепят борбата на правителството на Зеленски срещу Русия. Редица европейски съюзници също се присъединиха към изпращането на военна помощ. Въпреки че Кремъл изрази надежда, че войната може да приключи в близко бъдеще, той също така обвини Киев, че отстъпва от мирните преговори, като твърди, че украинската страна се опитва да изгуби време и да продължи конфликта. Москва също така твърди, че по-нататъшните доставки на оръжия само ще удължат агонията и че те могат да станат мишена на руските военни.


Междувременно словашкият министър-председател Едуард Хегер подчерта, че "даряването" на единствената в страната му система за противоракетна отбрана С-300 на Украйна не означава влизане във война срещу Русия, като заяви в публикация във Facebook, че е взел "отговорно" решение, тъй като системата е "чисто отбранителна".

 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.04.2022 10:09

    найде номера сега.....америк. врътки-знаят как да предизвикат война,как да ръчкат Украйна като маша за огън,а че са обучили фашистки банди да избиват деца и руснаци,биооръжията и милиардите ,плащани на синовете им с Кели защо не говори никой,а само се прокрадва......

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак