Свързани новини

17.11.2020 13:12

Следенето на карантинирани е неконституционно: КС

Видян 1859 пъти | Коментари -4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Конституционният съд отмени като противоконституционно шестмесечното проследяване на движението на поставените под карантина български граждани чрез мобилните им телефони. Спорната законова промяна бе наложена от управляващите без много шум по време на извънредното положение през март т.г. Депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти предоставиха на служителите на МВР властта
да получават незабавен достъп до трафичните данни на поставените под карантина хиляди граждани, за да се контролира тяхното движение. Тутакси 19' се вдигна срещу това погазване на правото.
КС напомня на управляващите нещо изключително важно: че "правото на личен живот не се явява привилегия само за периоди, когато времената се характеризират с относително спокойствие и непротиворечивост, но и за такива - в условия на кризи, доколкото във всяка криза намесата трябва да бъде, като конституционен императив, пропорционална и строго необходима".
Към края на март т.г. под карантина бяха поставени над 30 000 българи, което даваше голямо поле за действие на МВР. Оказа се, че полицията не се е възползвала масово от новото си правомощие. Към края на май по тази процедура бяха предоставени трафичните данни на едва 61 души, показа проверка на Mediapool.
Съдебен контрол върху предоставянето на тези чувствителни лични данни на практика не бе предвиден. Съдиите бяха сведени до ролята на гумен печат, защото одобряваха действията на полицията, след като данните вече са предоставени.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец