Свързани новини

09.01.2013 16:20

След Колорадо Плевнелиев оплеска и Южния полюс

Видян 1225 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов гаф на президентската институция – във вторник следобед Росен Плевнелиев поздрави проф. Христо Пимпирев като „първия българин, стъпил на Южния полюс“, съобщи OFFNews.bg .


В раздел „Новини“ на president.bg е посочено, че „в края на октомври миналата година президентът приветства амбициозната задача на проф. Пимпирев да стане първият българин, стъпил на Южния полюс“.


Самият проф. Христо Пимпирев никога не е твърдял, че ще бъде първият българин, стъпил на Южния полюс, коментира пред OFFNews.bg програмният мениджър на Българския Антарктически институт Никола Петков.


Първият българин, стъпил на Южния полюс, е писателят и журналист Стефан Груев. Това се случва през 1970 година.


Проф. Пимпирев отива [на Южния полюс – б.р.] като първия официален представител на България, а не като генетично първия българин. В случая става дума за първия официален представител на България – официално включен като българин в подобна експедиция, а не като служител на фирма, институция и т.н., уточни Никола Петков.


По-рано във вторник Софийският университет допусна същата грешка в съобщението си за пристигането на проф. Христо Пимпирев на Южния полюс.


В заглавие на съобщение от пресцентъра на СУ, изпратено до медиите, се казваше, че професорът е „първият българин, стъпил на Южния полюс“.


В поздравително си писмо до проф. Христо Пимпирев президентът Плевнелиев е посочил: „Уверявам Ви, че президентската институция ще продължи да подкрепя българските полярници и техния упорит труд за изучаването на Ледения континент като една от важните национални каузи”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби