По време на днешното заседание до момента депутатите отхвърлиха данните от машините да се прикачват към изборните книжа. Реагираха Кирил Петков от "Продължаваме промяната", и Настимир Ананиев.

Свързани новини

02.12.2022 13:25

След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден

Видян 1706 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно беше върнато смесеното гласуване с право на избор - да се гласува с хартиена бюлетина или с машина - в секции с над 300 избиратели. След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден, предаде БНР.

На следващите избори ще се гласува и с хартия, и на машини. Резултатите ще се записват и на флашки, но протокол от машината няма да се разпечатва. Вместо тъмни стаички, ще има паравани. Заявленията за откриване на нова изборна секция в чужбина остават 40.

Парламентът прие Централната избирателна комисия да предостави достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори.

По време на днешното заседание до момента депутатите отхвърлиха данните от машините да се прикачват към изборните книжа. Реагираха Кирил Петков от "Продължаваме промяната", и Настимир Ананиев.

Петков заяви:

"За съжаление, това беше последната възможност данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа, така, че секционната комисия да има дори възможността да види, ако е направила грешка. Това показва мотивация, която да прикрива информацията от машините напълно".

Ананиев допълни:

"Цели се убиването на машинното броене и машинните протоколи".

След близо 18-часов маратон депутатите ще приемат окончателно промените в Изборния кодекс. Поради тази причина от дневния ред отпадна редовният парламентарен контрол.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 аман от тарикати престъпници 03.12.2022 18:38

    Защо отново умишлено беше пропуснато да се премахне драскането, което прави недействителна бюлетината, както е в Румъния? Най-лесно е като се брои да се прокарва химикала по бюлетината и автоматично да я прави невалидна, за това е имало стотици хиляди невалидни в миналото. Това се прави умишлено от депутатите, а е изпитано и много лесно, а след като ЦИК е купена, какво остава за обикновените секции и то в дълбоката провинция

  • 004 Anonimen 03.12.2022 12:32

    Радев да наложи вето и да раздаде бързо мандатите за да не могат да прескочат ветото.

  • 003 Anonimen 03.12.2022 12:25

    Поне машинната бюлетина няма да могат да я направят недействителна. Затова гласуване само на машини.

  • 002 Anonimen 02.12.2022 18:29

    с тези простотии на омразните депутати, ще постигнат само едно :- на следващи избори да гласуват 5 %, а 95 ще ги псуват за сега, а по-късно сурвакане с неокастрена ...

  • 001 ИвайлоК 02.12.2022 15:01

    Мисля, че това е най-добрият вариант при машинното гласуване - машинният отрязък, показващ избора на гласуващия, вече ще работи като бюлетина. Т.е. машината за гласуване вече е само принтер на бюлетината.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв