Според ново проучване след 500 години всички японски граждани ще имат едно и също фамилно име, освен ако на брачните двойки не бъде разрешено да използват отделни фамилни имена

Свързани новини

06.04.2024 17:02

След 500 години всички японци ще имат едно и също фамилно име: Проучване

Видян 2870 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според ново проучване след 500 години всички японски граждани ще имат едно и също фамилно име, освен ако на брачните двойки не бъде разрешено да използват отделни фамилни имена.


Организирано от проекта "Мисли за името" и ръководено от Хироши Йошида, професор по икономика в университета Тохоку, проучването е част от кампания за повишаване на осведомеността относно последиците от непромяната на закон, датиращ от края на XIX век.


Ако правителството продължи да изисква от брачните двойки да носят една и съща фамилия, до 2531 г. всеки японец ще бъде известен като "Сато-сан", се посочва в изследването.


"Ако всички станат Сато, може да се наложи да се обръщаме към нас с имената си или с цифри", обяснява Йошида, според медиите. "Не мисля, че това ще бъде добър свят за живеене", добави академикът.

Според проучване от март 2023 г. "Сато" вече е на първо място в списъка на японските фамилни имена с дял от 1,5 % от общото население, а "Сузуки" е на второ място.


Япония остава единствената страна в света, която изисква съпрузите да използват едно и също име. Съобщава се, че двойките трябва да изберат коя фамилия да носят, когато се оженят, но в 95 % от случаите жената е тази, която променя името си.


Въпреки това правителството е разрешило моминското име да фигурира наред с брачното в паспортите, шофьорските книжки и удостоверенията за пребиваване.


В същото време консервативни членове на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) твърдят, че промяната на закона ще "подкопае " единството на семейството и ще предизвика объркване сред децата.


Проучването, публикувано през март, но за което за първи път бе съобщено тази седмица, предизвика спекулации за първоаприлска шега, но Йошида заяви, че е искал да накара хората да се замислят по въпроса, според The Guardian.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак