Свързани новини

24.01.2017 17:41

След 220 000 убити: примирие в Сирия

Видян 1425 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преговорите за мир в Сирия приключиха с успех. В общо комюнике правителството, опозицията и трите страни гаранти – Русия, Турция и Иран, съобщиха за примирие и обща подготовка за решаване на кризата по политически път, което трябва да завърши на 8 февруари в Женева. Войната досега взе 220 000 жертви и предизвика вълна от милиони бежанци. Страните се споразумяха, че „няма военно решение за конфликта”. Те се разбраха още, че всички спорни въпроси ще се решават само по политически път.



Важна дипломатическа победа за Русия е признаването не само от правителството на Сирия, но и от Свободната сирийска армия, Джайш Ал Ислам и Ахрар Аш Шрам, на Ислямска държава и Джабхат Фатех Ал Шам – бившата Ал Нусра, за терористи, които не са част от опозицията. Така най-накрая се изпълнява резолюция 2254 на ООН от декември 2015 г., която САЩ досега минираха. Техният посланик в Астана, присъствал на срещата, обаче вече изпълрнява разпорежданията на новия президент.



От името на Асад неговият шеф на делегация Башар Джаафари заяви, че „е изключително болезнено да седи на една маса с хора, извършвали терористични актове срещу народа на Сирия”. „Но в политиката понякога трябва да се прави сделка с врагове, за да се спаси родината”, заключи той. И определи като „успех” конференцията и наличието на „хартия с подписи под общо споразумение”.
Мохамед Алуш – лидер на Джайш ал Ислам от въоръжената опозиция, който бе и шеф на нейната делегация, подкрепи политическото решение, но настоя, че след Женева ще трябва президентът Асад да отстъпи поста си. Той каза още, че приема спиране на огъня заради Русия, но няма да се подчинява на Иран.



„Трябваше много смелост за постигането на тези резултати и сядането на една маса”, обяви Стефан Де Мистура, който е спецпратеник на ООН за Сирия.



 Накрая, разликата между въоръжена и невъоръжена опозиция е важна. Това, че въоръжената бе призната за легитимна страна по преговорите е победа за Русия, тъй като САЩ досега искаха вместо бойците, на масата за преговори да сядат контролираните от тях и Великобритания представители на т.нар. политическа опозиция, които обаче нямат никакви позиции в Сирия, понеже са емигранти от много години и са под контрола на съответните тайни служби на чуждите държави.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.