Антимонополната комисия у нас започна проверка на покупката на доставчика на тв съдържание Булсатком от дружество на бизнесмена Спас Русев, съобщиха от КЗК.

Свързани новини

22.12.2022 15:30

След 19': КЗК започна проверка как Спас Русев купи Булсатком

Видян 1287 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Антимонополната комисия у нас започна проверка на покупката на доставчика на тв съдържание Булсатком от дружество на бизнесмена Спас Русев, съобщиха от КЗК. 19' вече писа как Комисията за защита на конкуренцията, която неколкократно провали големи сделки в интерес на определени олигарси, не се произнася по аферата Булсатком.

В комисията са постъпили сигнали от "Йеттел България" и "А1 България", в които се твърди, че бившият собственик на Виваком лично или чрез дружеството "Вива Корпорейт България" ЕООД през септември 2022 г. е придобил контрол върху "Булсатком" ЕООД чрез сделка, по силата на която е придобил поне 75% от капитала на "Булсатком Инвестмънт Лимитид", Великобритания (дружество, едноличен собственик на капитала на Булсатком).

В сигнала на "Йеттел" се иска да се провери дали има свързаност между предприятията, притежавани от Спас Русев и Виваком България/БТК. Аргументите за това са свързани с финансирането на сделката чрез предоставяне на заем и последващо прехвърляне на мобилната и оптична мрежа на "Булсатком" към дружества от групата на "Юнайтед Груп" (собственикът на Виваком), чрез което се цели прихващане на част от дължимия кредит.

Това според конкурентния телеком "Йеттел България" вероятно дава възможност на кредитора да влияе върху решенията, които касаят дейността на "Булсатком".

В сигнала от А1 се посочва, че А1 като конкурент на пазара на телекомуникационни услуги има пряк интерес този пазар да бъде регулиран по правилата на честната конкуренция и спазване разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията, поради което искането е КЗК да извърши оценка за влиянието на сделката върху този пазар.

Предвид постъпилата информация и доказателства, може да се направи обосновано предположение, че операцията, в резултат на която "Вива Корпорейт България" ЕООД придобива пряко или косвено чрез лицето Спас Д. Русев мажоритарен дял от капитала на дружеството-майка на "Булсатком" ЕООД, има вероятност да представлява концентрация между предприятия, заключава КЗК. Уведомление за осъществяване на съответната концентрация не е постъпило в регулатора, затова комисията ще провери сделката.

Междувременно от Булсатком обявиха, че Петър Ризов е новият управител на компанията.

Той поема един от най-големите и перспективни доставчици на платена сателитна и интерактивна телевизия в момент, когато компанията премина през успешна цялостна трансформация и модернизиране на бизнес модела, заявяват от дружеството.

От Булсатком благодариха на досегашния управител Станислав Георгиев, който се справил успешно със задачата да финализира продажбата на Viva Corporate Bulgaria ("Вива Корпорейт България"), собственост на предприемача Спас Русев, и сега поемал нови предизвикателства извън компанията.


Снимка: LAP.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв