Свързани новини

25.11.2014 11:04

Слагат GPS и камери в патрулките на катаджиите

Видян 1336 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От днес нататък шофьорите няма да бъдат спирани на пътя за нарушение на скоростта, а контакт между водачи и полицаи на пътя ще се заснема обезателно.


Това са основните мерки за борба с корупцията при служителите на реда, които МВР ще приеме в следствие на документирания случай за катаджия, вземащ подкуп на пътя, предава нюз.бг.


МВР шефът Веселин Вучков представи на пресконференция в Седмо РПУ промените в правилата и мерките, които е подписал тази сутрин.


Занапред водачите ще бъдат спирани само от специално подготвени служители на МВР и то при условия, които ограничават до минимум възможностите за корупция. Този нов модел няма да намали възможностите за контрол и санкции, гражданите да не остават с впечатлението, че вече няма да са под контрола на КАТ, предупреди силовият министър.


Ще има минимален контакт между шофьорите и служителите на МВР, ако се наложи, ще е само под контрола на техническо средство - видеозапис. Да се ползват мобилни камери за електронен фиш - това пък е планът в новия законопроект с промени в Закона за движение по пътищата. Пускането на мобилните камери ще решава на 80% проблема с корупцията по пътищата, смята министър Вучков.


В 400 коли на МВР вече са монтирани GPS системи за контрол. В средата на декември такива ще има и в още 2500 автомобила на родната полиция, стана ясно от думите на министъра. Ще има възможност ръководителите да знаят къде е патрулката във всеки един момент.


Търси се възможност с гаранционния фонд за пътни осигуровки и парите в него, които се полагат на МВР, в близките три месеца да се монтират камери и системи за аудиозапис във всички 450 коли на „Пътна полиция", гласи още амбициозният план на Вучков.


Служителите от „Охранителна полиция", които работят по опазване на обществения ред, няма да осъществяват контрол на пътното движение. Тази специфична дейност ще се върши само от служителите на „Пътна полиция".


Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция", само техните фуражки са бели, а при ниски температури под 5 градуса могат да ползват черна плетена шапка също означена с „Пътна полиция". Те имат и бадж със снимка, на който има име и идентификационен номер. Това са основните признаци, по които гражданите могат да разпознаят полицаите, които имат правото да ги спират.


Контролът по спазване на скоростта ще се осъществява само с технически средства - с 25-те стационарни камери, издаващи електронен фиш, с които разполагаме в страната, както и с мобилни камери - 148 на брой. Водачите няма да се спират на пътя, а ще бъдат призовавани в съответното РПУ по местоживеене да получат акта си.


Вече изградените системи за видеонаблюдение в градовете ще продължават да следят за спазване на сигналите на светофарите.


Местата за видеоконтрол ще са обявени на сайта на съответните областни дирекции на МВР.


Ще има спиране при поне два патрула, като ще има и видеоматериали от проверката - това се нарича широкообхватен контрол, обясни министърът.


Охранителните полицаи ще могат да спират коли само за обща проверка - за самоличност, регистрации, багаж и материали и вещества, пътници, но не и на спазване правилата за движение по пътищата. Съответният дежурен център пък ще се уведомява винаги, когато катаджия спира кола, като той ще е длъжен да каже и на какво основание я спира.


 Ако хората констатират нарушения на този модел, могат да подават сигнали на откритата линия на МВР - 02 982 22 22.


Едва ли е тайна, че има корупция и то не само в „Пътна полиция". Няма какво да се лъжем, призна Вучков.


Министърът се надява, че ако камерите заработят в такива административни условия, че да не противоречат с тълкувателното решение на ВАС, което преди време ги забрани, нарушенията по пътищата ще спаднат двойно за година.


Основният извод в тълкувателното решение на съда е, че снимането на нарушенията може да стане само с автоматизирано функциониращо записващо средство, което е обозначено, намеси се и заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.


Според него новият законопроект, по който се работи, ще изчисти проблемите за месец-месец и половина и камерите ще заработят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец