безработица

Свързани новини

03.01.2024 13:12

Слабо увеличаване на немската безработица в края на 2023 г.

Видян 494 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безработица в Германия се повиши слабо през декември 2023 г. до 5,9% от 5,8% месец по-рано, показват данни на Федералната агенция по заетостта (Bundesagentur fuer Arbeit).

Това е най-високото ниво на безработица от май 2021 г., като повишаването ѝ е в резултат на продължаващото влошаване на водеща европейска икономика.

Броят на безработните германци се е повишил на месечна база с 5 хиляди до 2,703 милиона, като е нараснал на годишна база със 186 хиляди. Това представлява увеличаване на броя на безработните за единадесети пореден месец.

Регионалните различия продължават, като Бремен и Берлин регистрират най-високи нива на безработица, докато Байерн и Баден-Вюртемберг поддържат най-ниски нива.

"Пазарът на труда все още се държи добре по отношение на несигурността", каза Андреа Налес, председател на Федералната агенция по заетостта.

През ноември е имало 733 хиляди свободни работни места, което е с 90 000 по-малко спрямо година по-рано.

"Пазарът на труда все още се държи добре по отношение на несигурността, но поглеждайки назад към 2023 г., можем да видим, че слабата икономика не е оставила пазара на труда невредим", каза Андреа Налес, председател на Федералната агенция по заетостта. Той обаче добави, че 2023 си остава една от годините с най-ниска безработица след обединението на Германия.

Броят на безработните в Германия се е увеличил през миналата година със 191 хиляди до 2,6 милиона спрямо 2022 г.

Търсенето на работна сила отслабна значително през втората половина на 2022 г. и тази тенденция продължи през 2023 г. Въпреки това търсенето на работна ръка остава високо, ако се прави сравнение в дългосрочен план.

През 2023 г. е имало средно 761 хил. свободни работни места, което е с 84 хиляди по-малко, отколкото преди година, посочи още Федералната агенция по заетостта, предаде БНР.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец