Свързани новини

26.09.2016 12:09

Скопие: Паметникът на Каймак-Чалан е незаконен

Видян 982 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според македонските власти паметната плоча на Каймак-Чалан, унищожена от македонския журналист Миленко Неделковски, е поставена незаконно.В официално съобщение на македонското външно министерство се казва:


"Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите."


Съобщението завършва със становището, че конфликтите и жертвите от миналото, на която и да е страна трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз.


Миналата седмица македонският журналист Миленко Неделковски пусна във Фейсбук снимки как лично той разрушава българския паметник, поставен от наши военни през месец май. След острите реакции в България той пусна и саркастично видео, в което осмива българските реакции и не изразява притеснение, че може да му бъде отказан достъп до България. Според него България се слави с комунистически сгради и прекрасни градове като Перник и Радомир.


Македонският премиер Емил Димитриев е уверил премиера Бойко Борисов, че в Скопие са взели необходимите мерки след вандалската проява срещу паметната плоча на българските воини на Каймакчалан.


Борисов нарече извършителя й Миленко Неделковски "будала" и заплаши Македония, че ще има сериозни проблеми с влизането си в ЕС и НАТО.


"Това да чупят с чукове паметници български - ще имат много неприятни срещи след това. И тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат. Защото ние не чакахме никой да ни поиска помощ от Македония - изпратихме и пожарна, и води, и храни, и всички македонци бяха доволни от това, с което България им помогна", каза Борисов.


Той припомни, че Министерски съвет гласува 300 000 лева за помощ на Македония.


И това ли заслужава българинът? Че ние се отнасяме братски към тях, а да излезе този и да троши плочата. Това подпомага ли нашата дружба? Подпомага ли интеграцията на Македония в Европейския съюз? Ми утре ние трябва да гласуваме за тях!, допълни премиерът.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния