Свързани новини

30.05.2018 10:05

Скопие и Атина се разбраха за Република северна Македония

Видян 1731 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Република северна Македония е най-вероятното наименование, за което двамата външни министри Никола Димитров и Никос Кодзияс се договориха при последната си среща. Това съобщи македонската телевизия "Телма", която се позовава на дипломатически източници, пише БГНЕС.


Двамата министри са одобрили и конкретен план от 11 точки за окончателно разрешаване на спора за името. Планът се очаква да бъде одобрен от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в телефонен разговор между двамата. След това двамата министър-председатели ще организират среща в Преспа, на която и официално ще представят Споразумението.


Дипломатическите източници твърдят пред "Телма", че през месец юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за членство в ЕС. Планът предвижда на 8 септември в Република Македония да се проведе и референдум за одобрение на новото име.


"Днес опозиционната Нова демокрация на практика призна, че е постигнато споразумение чрез призива си до премиера Алексис Ципрас да не приема договора, който ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС", подчертава "Телма".


Планът бе оповестен и от гръцките медии, които информират, че след като Споразумението бъде одобрено, Зоран Заев ще трябва да го представи в Народното събрание и да получи подкрепа с обикновено мнозинство.


След това на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а на 11 юли в Брюксел ще получи и официална покана за членство в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт. След провеждането на референдума и приемането на промените в Конституцията на Република Македония споразумението ще бъде внесено и в гръцкия парламент за ратификация.


Източник: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,