Старите селски къщи са добра инвестиция за хора, които нямат достатъчно средства, за да купят хубав апартамент в голям град, защото цените им са по-ниски

Свързани новини

26.09.2022 17:48

Скок на цените на селските имоти

Видян 4286 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Цените на извънградските къщи рязко се покачват и тенденцията за отлив към малките населени места продължава, пише Труд. Скокът се дължи най-вече на инфлацията, която последва пандемията от Covid-19.


По време на пандемията нарасна желанието на хората да имат собствен дом на село, където могат да ходят със семейството си, както и да работят дистанционно, коментират брокери,
Високата инфлация доведе до поскъпване на строителните материали, а това повишава цените и на селските къщи, най-вече на реновираните. Затова все повече българи се замислят, дали да не защитят спестяванията си, като ги вложат в селски недвижим имот, чиито цени непрекъснато нарастват, вместо да ги оставят да се обезценяват в банките в условията на ниски лихви.


Старите селски къщи са добра инвестиция за хора, които нямат достатъчно средства, за да купят хубав апартамент в голям град, защото цените им са по-ниски. Така и лицата, които имат по-малко налични пари в брой, могат да ги инвестират в имот. Освен това селската къща може да бъде ползвана от семейството, докато цената ѝ расте с времето, за разлика от парите в банка, коментират експерти. Мнозина вземат и банкови кредити за покупка на селски имоти. Интересът към такива имоти ще продължи да бъде голям, категорични са брокерите.


Пазарът показва, че има търсене в цялата страна. Според данните на Асоциацията на българските села най-активно е търсенето и най-много сделки има в селата около София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, Благоевград, Плевен, Ловеч и Шумен.
Повечето купувачи са млади семейства, които търсят алтернатива на живота в града и упражняват свободни професии, позволяващи им да работят от село. Или пък просто искат втори дом, където да ходят през уикенда. Друг голям процент купувачи са хора в пенсионна възраст, които предпочитат да изкарат старините си на спокойно място по-близо до природата.


В селата от Великотърновска област най-скъпи са имотите в Арбанаси. В пловдивска област най-скъпи са селата Марково, Куклен, Белащица и Брани поле. В Софийска област това са селата Лозен, Бистрица, Рударци, Кладница и Мърчаево. За района на Варна най-скъпи са имотите в селата Долище, Преселци, Кичево, Звездица. В област Габрово най-скъпо е село Боженци, в Родопите – село Долен, в Троянския Балкан – селата Валевци, Чифлик, Шипково, Бели Осъм.



  Егор Глазунов




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак