Рязкото увеличение на международните цени на природния газ, петрола и квотите за въглеродни емисии принуждават Комисията за енергийно и водно регулиране да увеличи значително цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 юли. Това заяви нейният председател Иван Иванов, предаде бТВ.


Днес КЕВР проведе заседание, на което утвърди цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).


Според изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов, независимо от международните пазари, цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за м. юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси.


От изнесените данни става ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.


"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира Иван Иванов.


 


Снимка: БГНЕС