Свързани новини

06.09.2009 14:17

Скъсано метално въже причини трагедията в Охрид

Видян 1840 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По всяка вероятност скъсано метално въже, което поддържа равновесието (или балансира) на плавателния съд е причината за трагедията с потъналия кораб в Охридското езеро, на който повечето от пътниците са български туристи. Това съобщиха представители на експертния екип пристигнал на мястото на инцидента, предаде БГНЕС.


Предполага се, че едно от металните въжета се е скъсало поради което корабът се е преполовил на две. Въпреки информацията, че корабът е разполагал с документ за техническа изправност, той е сравнително стар. Произведен е преди около 70 години. БГНЕС припомня, че туристическият кораб "Илинден" с около 50 пътници на борда, повечето от които български граждани потъна във водите на Охридското езеро. По последни данни загинали са 17 души от които 6-ма българи. Трагедията се е разиграла много бързо около 11.00 ч. местно време на 200 метра от брега, в близост до къмпинг "Елешец". Първи на помощ са се притекли група водолази на македонското МВР, които са били на редовно обучение в региона. Помощ също така са оказали и туристи, намиращи се в близкия къмпинг. Все още не може да се каже точният брой на хората, които са спасени. На мястото на инцидента са представители на македонското правителство -министрите на вътрешните работи Гордана Янкуловска, на транспорта Миле Янакиевски, на отбраната Зоран Коняновски и на здравеопазването Бижар Османи, както и македонският президент Георги Иванов. Днес македонското правителство ще проведе извънредно заседание и ще обяви утрешния ден в Македония за ден на траур. 
Агенцията припомня още, че вчера българският министър-председателят Бойко Борисов информира държавния глава, че ще предложи на Министерския съвет обявяването на ден на национален траур. Той разпореди правителствения самолет ТУ-154 спешно да замине за Охрид и с него да се приберат в страната българските граждани, пострадали при инцидента с туристически кораб в Охридското езеро. Със самолета към мястото на инцидента ще пътува и заместник-външният министър Марин Райков. Премиерът Борисов проведе телефонен разговор и с македонския си колега Никола Груевски. Двамата се договориха македонските власти да окажат пълно съдействие на българските дипломати, ангажирани с трагичния инцидент. Временно управляващият посолството ни в Скопие Ангел Ангелов отпътува към мястото на инцидента.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби