Свързани новини

12.09.2011 14:24

Скандал за 12 милиона лева в митниците!

Видян 2926 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандал за 12 милиона лева гърми в митниците. Днес в редакцията на 19’ чрез куриер се получи писмо от митничар, придружено от експертна оценка и документи. Към него има и списък с имената на хората, до които е адресиран апелът за изяснявне на истината по най-голямата афера в историята на митниците. Между получателите са над 50 висши политици – министри и депутати, а също магистрати, известни журналисти от пресата, телевизията, радиото и електронните медии.
Наред с документите, присъства и експертна оценка. Тя гласи следното: “Митница Пловдив е установила задължения за два данъчни склада на ИНСА ойл ООД на обща стойност 12 362 376 лева. В издадения в тази връзка ревизионен акт се констатира едно генерално нарушение, от което произтичат задълженията за доплащане на акциз: продажба на дизелово гориво като тежко гориво за отопление. Съответно акцизната ставка за тежко гориво е многократно по-ниска от акцизната ставка за дизеловото гориво. Разликата за разглеждания период е съответно 30 лева за 1000 литра за тежкото гориво за отопление и 600 лева за 1000 литра за моторното гориво. Иначе казано, разликата е 20 пъти.
От системните нарушения е получено общо задължение в размер 12 362 376, с които е ощетена държавната хазна.
Ревизионният акт е обжалван и по него се е произнесъл директорът на Агенция Митници. С неговото решение безспорно установеното нарушение от 12 367 376 лева е намалено на 703 042 лева.
Така размерът на намалението е 11 659 334 лева. В решението обаче липсва каквато и да било аргументация на каква точно база директорът е намалил дължимия акциз. В решението са взети и са разгледани доставките само към четири купувача, по които е констатирано, че се дължи акциз. Остава напълно неясно по каква причина не са разгледани другите над 20 случая, упоменати в акта”.
За съжаление законът ни забранява да публикуваме самите документи, с които разполагаме, но които са получили всички отговорни лица в България. Експертната оценка е издадена на базата на тези документи.
В нея се изразява и недоумение защо за казуса не са сезирани правоохранителните органи. Най-малкото за разследване е документна измама, сочат юристи.
В придружаващото документите писмо се споменава и за натиск, осъществяван върху митничарите, сигнали за който са стигнали и до прокуратурата. Не е известно да има движение и по този казус.
Обърнахме се за коментар към директора на Агенция Митници Ваньо Танов, за да изясним случая с намаляването на един акт с невероятните 11 659 334 лева. Пресаташето му поиска писмено да се запознае с нашите питания и да очакваме неговия коментар. Естествено, ще го публикуваме в момента, в който го получим.
Проучване в Пловдив и неговата митница обаче ни показа, че историята отдавна е известна в професионалните кръгове.
Дълг на всеки гражданин според законите на нашата държава е, когато му стане известна подобна информация, да сезира компетентните органи, което ние и правим.
Разследването продължава в следващия брой на Супер 19’ идния понеделник.


 


Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей