01.08.2012 14:49

Скандал: даваме 5,7 млн. лв. за upgrade на сайт

Видян 1467 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на образованието е готово да даде 5,7 млн. лв. на фирма, която да надгради (upgrade и редизайн) съществуващия национален образователен портал start.e-edu.bg, съобщи първо Медиапул. 19’ пък напомня, че същото министерство похарчи 10 млн. за наем на програми за 5000 компютъра, вместо да им сложи безплатен Линукс или поне да купи продуктите на пъти по-ниските пазарни цени. В този ред на мисли съвсем логично се вписва новото изхвърляне на министър Игнатов. Така той ще задмине МИЕТ, което държеше рекорда с 2 млн. за ъпгредване на сайт и още 1,3 млн. за рекламата му. Във всички случаи става дума за скандално много пари на фона на обичайните пазарни цени. И то, похарчени в държава, която закрива училища поради “недостиг на пари”. Звучи абсурдно!


Това станало ясно от обществена поръчка, публикувана от ведомството в началото на юли. Парите са осигурени по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".


За изграждането на портала е инвестирана 10 пъти по-малка сума - 500 хил. лв. през 2006 г., когато министър на образованието беше Даниел Вълчев, припомнят от „Труд".


Голямата разлика в цената от министерството обясняват с напредъка на новите технологии. "Цената на софтуерните технологии нараства непрекъснато. Представете си каква е цената в момента на компютър или телефон от преди 6 години", обяснява пред "Труд" шефът на дирекция "Информационни технологии в образованието" Орлин Кузов.


News.bg си позволява да обърне внимание на г-н Кузов, че ситуацията е тъкмо обратната. И софтуерните технологии, и компютърните конфигураци, и т.н. поевтиняват непрекъснато!


От изпълнителя се очаква да инсталира в портала нова система за самостоятелна подготовка на ученика. Т.нар. виртуална класна стая се очаква да бъде един от най-скъпите елементи в програмата, коментират още от просветното ведомство.


Министерството иска фирмата вече да е изпълнила два подобни проекта за последните 3 години.


"Това условие може да покрие чуждестранна фирма или българска с реализирани интернет образователни платформи в чужбина", изтъква Кузов пред „Труд". Според него това е гаранция, че системата ще проработи активно.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да