СИС КРЕДИТ
01/03

Свързани новини

29.12.2023 09:27

СИС КРЕДИТ финансира стратегическа настолна игра за насърчаване на толерантността с подкрепа от Фонд на фондовете

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С ресурс от Фонд на Фондовете в размер на 25 000 евро стратегическата настолна игра „Барабар“, фокусирана върху образованието по правата на човека, успява да достигне външни пазари като Испания, Германия, Белгия и Холандия. Средствата са предоставени чрез „СИС КРЕДИТ“ АД в изпълнение на финансовия инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.


Уникалната концепция на проекта съчетава предприемаческо мислене, насърчаване на толерантността и обогатяване на общата култура. Настолните игри са доказан образователен инструмент за предаване на практически знания и умения, а в случая на Барабар тази увлекателна еклектика се случва със социална мисия и сериозно застъпено родно участие.



Екип от български обучители и младежки работници се нарежда „барабар“ с големите имена в света на настолните игри и развива идея за приемане на различията през ситуации, в които заедно спасяваме света от пандемия, световен глад, война, радиация, край на петрола и други актуални вариации на представата за апокалипсис. За да е още по-предизвикателно и забавно, играчите не са сами. Те се борят срещу предизвикателствата редом с Айнщайн, Мохамед Али, Фрида Кало, Есма Реджепова или общо 75 емблематични личности с принос към развитието на цивилизацията и съвременното общество.


Знаменитостите са разделени в кланове – учени, еколози, предприемачи, артисти и активисти, които имат специфични ресурси. Играчите трябва да притежават въображение, чувство за хумор и изобретателност, за да комбинират на пръв поглед невъзможни констелации от супергерои в битки за спасяването на света.


Успехът на проекта започва през пролетта на 2022 г., когато печели конкурса LET’S GO за най-добър бизнес план на нестопанска организация, проведен от Български център за нестопанско право и получава 5000 лв. първоначална инвестиция. Същата година с подкрепата на нисколихвен заем от „СИС КРЕДИТ“ АД на стойност 25 000 евро екипът произвежда първия тираж в пет езикови версии: български, немски, испански, холандски и английски език и тръгва да представя играта по света. Барабар дебютира на най-голямото изложение за игри в Европа – Spiel Messe 2022 и се представя на изложения в Белгия, Холандия и Испания.



В България играта е част от работния процес в над 30 държавни и частни училища, езикови школи и образователни програми, като повече от 2000 ученика вече са спасявали света заедно с доброволците на „Игри без граници“.


Още по-интересното е, че проектът представлява продукт на социално предприятие, което реинвестира приходите си в доброволчески инициативи и образователни проекти. Екипът на „Игри без граници“ подчинява работата си на мисията да насърчи толерантността и търси възможности за иновативно игровизиране на традиционното образование. Моделът е реакция на нарастващите през последните няколко години вълни от фалшиви новини, реч на омразата онлайн и свиващото се пространството за инициативи на гражданското обществото, където крайните мнения добиват все повече популярност. Едновременно с това Барабар дава решение и за проблемите на образователната система, чийто неосъвременени програми и методи не успяват да привлекат подрастващите.


Резултатите от последните аналитични изследвания – PISA и Международното изследване на гражданското образование – ICCS 2022 г. показват, че училището трудно се справя с мисията да развива практически полезни умения, отговарящи на динамиката при младежите, ориентирани към виртуалната среда и новите технологии. Проекти като Барабар адресират именно това предизвикателство, тъй като игрите са неразделна част от средата на новото поколение и представляват най-бързия и лесен начин за провокиране на интерес и ангажиране на внимание.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей