Фонд на фондовете осигури подкрепа в размер от 25 000 евро на иновативния проект „Резиденция Баба“
01/05

Свързани новини

21.12.2023 13:14

СИС КРЕДИТ финансира проект за възраждане на българските села и традиции с подкрепа от Фонд на фондовете

Видян 2266 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фонд на фондовете осигури подкрепа в размер от 25 000 евро на иновативния проект „Резиденция Баба“, фокусиран върху вдъхване на нов живот в българските села и възраждане на самобитните традиции. Средствата са предоставени чрез „СИС КРЕДИТ“ АД в изпълнение на финансовия инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.


ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК


„Резиденция Баба“ е инициатива на „Фабрика за идеи“, която стартира през 2015 г., вдъхновена от идеята да свързва младежи от градовете и възрастни хора от селата с цел да създаде благоприятна, интерактивна среда за приемственост и солидарност между поколенията. По време на пилотното издание на проекта 17 младежи от различни градове в страната прекарват един месец в 4 родопски села: Дряново, Джурково, Манастир и Югово.


В следващите 10 години инициативата се разраства и обхваща още няколко български села. Подборът се прави на база степента на тенденция към обезлюдяване на населените места с фокус върху Северозапада, който се характеризира с най-високи нива, слабо развита инфраструктура и социална изолация на местните.  Пребиваването на младите професионалисти в местни домакинства създава мост между поколенията, градските и селски общности и взаимодействие, полезно и за двете страни, участващи в проекта. Освен запазване на връзката със самобитните български села и изучаване на изчезващи занаяти, през периода на съжителството си с локалната общност младите са социално ангажирани с нейните потребности, проблеми и предизвикателства.


Концепцията на начинанието е интересна, защото съчетава няколко компонента – от една страна социално предприемачество, тъй като предоставя финансова подкрепа на жените в селата, които създават продукти чрез своите умения и занаятчийско майсторство – например плетива. От друга страна, активно присъства и доброволческата дейност – участниците в проекта, които гостуват в избраните села, не само имат възможността да се учат на традиционни занаяти, а и се ангажират с облагородяващи средата дейности – сред примерите са реализиран ремонт на зала в старо училище, две ритуални зали в читалища, почистване и обновяване на паркове, детски площадки, здравни пунктуве. Само през 2023 г. благодарение на „Резиденция Баба“ са възстановени 6 обществени пространства в села от Северозападна България. Някои от тях са преобразени от отдавна изоставени мества в центрове за творчески събития.


Проектът „Резиденция Баба“ е с многоизмерна значимост – дава възможност на градските обитатели да имат съприкосновение със самобитна среда, възстановяване на връзката с автентичния дух, традициите и богатото културно наследство на националните обичаи и родова памет. От друга страна помага да се подкрепят местни възрастни творци със стимулиране на заетост и създаване на устойчив социален предприемачески модел, чрез който тяхното изкуство и знание става и достояние на младите. Българските села са хранилище на традициите и историята и чрез инициативи като „Резиденция Баба“ имат потенциала да се превърнат в центрове за развитие на творческите индустрии, включително с етнографска и фоклорна насоченост. Проектът е както кауза, така и катализатор за развитие на културно възраждане, иновативни модели и инициативи в българското село.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв