14.01.2009 18:01

„Сиромашка радост“ за любителите на колбаси

Видян 3063 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако изобщо е колбас, „ Сиромашка радост” на „ Меком”- Силистра предизвиква ред въпроси у претръпналия български потребител. Най-напред сантиментално-образователен. Чували ли са в „Меком” за едноименния разказ на Елин Пелин? Защото биха могли да дадат на това месарско „произведение” и други класически заглавия – литературни, филмови, дори музикални. Ето какви са съставките, които в цялостта си могат да дадат храна и на вашето въображение : „ свински кожи от ферми на „Меком”, желатин, сол и подправки”. Цена – 3.94 лв за килограм, трйност един месец. Друг въпрос, несвързан с авторски права и завършено основно образование – високомерно, или нахално е една фирма, която произвежда например „Карловска луканка” ( „19 минути” писа преди месеци за това) да определя предполагаемото имотно състояние на потребителите си ? Тук между другото можем да похвалим производителя за щедростта – вместо да преработва в емулсия за малотрайни колбаси всички свинските кожи, да ги предостави и в цялост на „сиромасите”. Известно е, че „емулсиите” , които са между 35 и 45 % от кремвиршите и надениците съдържат предимно кожа, а също субпродукти и отпадъци от месопреработването.
Подобни на „сиромашката радост” продукти се правят и у нас, и в Европа, но ги наричат просто „пача”. И описват съдържанието. Може да от всеки продукт, който се „саможелира”. Много популярни бяха преди време например пачите от свински език, макар и двойно по-скъпи, но така си е и редно. Една полска фирма, която работи за целия ЕС, включително и за България – „ Mazovian foods “ има много богат списък полски пачи : по селски, чеснова, с кисели краставички, с магданоз, от език , а също и италианска пача. Това ястие, претворено в колбас е доста популярно. Да не говорим за вариантите с шкембе, които не отсъстват и от нашия пазар, даже са доста почитани.
В домашната българска кухня и месно консервопроизводство има също рецепти, в които се оползотворяват свинските кожички, но са малко по-богатски. За целта са необходими освен кожички и изрезки месо все пак. Месото се слага в кожичките, навива се на руло, завръзва се с конец и след това се подрежда в букани с прибавени необходими според вкуса подправки, долива се с вода, или бульон и се стерилизира. А може рулата просто да се сварят в тенджера и ако дойдат в повече, да се разпределят в пакетчета – и във фризера. Има и домашна виенска пача, която задължително включва свински кожички и още: крачета, език, краставички, варени яйца, зеленчукови корени, черен пипер и – това вече е скъпо – каперси. За китайската салата от свински кожички трябва да се разполага още със сусамово олио, лук, червен пипер, половин лъжичка натриев глутамат и нещо също по-трудно за доставяне – съчуански пипер.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева