Свързани новини

19.09.2013 10:09

Сирия ще унищожи химическите оръжия, ще отнеме година

Видян 1093 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сирия ще изпълни условията от споразумението за химическото си оръжие, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за американската телевизия "Фокс нюз", излъчено снощи, предадоха световните агенции.


В интервюто, заснето в Дамаск във вторник, Асад казва, че страната му разполага с химически оръжия и този арсенал ще бъде унищожен. Това обаче е сложна от техническа гледна точка операция, която ще струва скъпо - може би около един милиард долара - и ще отнеме поне година, подчерта сирийският президент.


Сирия е съгласна да предаде химическото си оръжие на всяка страна, готова да го приеме, заяви той.


Асад отново настоя, че не правителствените сили, а бунтовниците са отговорни за химическата атака край Дамаск от 21 август. Сирийските власти разполагат с доказателства за използването на газ зарин от терористични групировки, отбеляза той.


Сирия не е в състояние на гражданска война, а е атакувана от Ал Кайда, подчерта Асад. Можем да преговаряме с политическата опозиция, но не и с терористи, допълни той. В Сирия се води война, нов тип война, с десетки хиляди джихадисти от повече от 80 националности, като 80 процента, а според някои и 90 - нямаме точни данни - от тези терористи са членове на Ал Кайда и клоновете й, заяви сирийският президент.


Според Асад бойците в Сирия са поддържани основно с финансови средства на частни лица в ислямския свят, а не от отделни държави. Противниците на режима в Сирия биват подкрепяни от САЩ, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия, каза той.


Асад призова американците да правят разлика между привържениците на демокрацията в Сирия от терористите. Вслушайте се в здравия разум на народа си, обърна се той към американския президент Барак Обама. Дали да бъда президент или не, може да реши само сирийскияТ народ, заяви Асад, цитиран от БТА.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!