Свързани новини

17.06.2013 17:27

Синоптикът Петър Янков: Задават се горещини и суша

Видян 1479 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През другата седмица започва продължителен сух период, увери синоптикът Петър Янков. Температурите ще бъдат в диапазона от 30-35 градуса. “Това са проявленията по нашите географски ширини на така нареченото глобално затопляне. Казвам така нареченото, тъй като за мен това, че се намираме в един такъв период на затопляне, не означава, че е глобално. Глобално – в рамките на 100-200 години. В момента се намираме в точно такъв период. Но след 100 години пък ще настъпи захлаждане.", коментира метеорологът. Тези дни наводнението не ни е достигнало, тъй като в средната част на Дунав – реките Тиса, Сава имали малък отлив, а валежите били в началото на Дунав – в Южна Германия и Чехия. Иначе и ние сме щели да бъдем залети. “А ние почти нищо не правим – ето го значението на човешката дейност. Едни валеж от 30 литра на квадратен метър предизвиква наводнение в Ловеч, а в Септември от 60 литра не прави наводнение – там пък гръмотевици удрят. Просто виждате от какво значение е нормалното поддържане на отичащите канали, и 60-70 литра на квадратен метър за 2 часа не правят проблем. Там, където не са почистени, и 30 литра създават неприятности”, коментира Янков пред "Телеграф".


Той допълни, че критичната ситуация в Централна Европа по поречието на Дунав все още не е отминала. В дългосрочен план имало един период от порядъка на 22-24 юни, когато отново се очаквали сериозни валежи в тази част на Стария континент. Много трудно обаче можело да се прогнозират явленията за по-дълъг период. Голямото сбъдване било в рамките на 5, максимум 7 дни. “Те са напълно достатъчни един разумен областен управител или кмет да вземе необходимите мерки и да спаси колкото може положението”, каза синоптикът.


Той прогнозира, че първата половина на юли ще бъде валежна, а август ще бъде нормален. След това ще последва по-топла и суха есен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв