Свързани новини

01.11.2019 09:41

Синдикатът иска разяснение за новите 200 щатни бройки за надзирателите

Видян 1135 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „До края на годината се очаква да стартира работна група, която да създаде норматив за стандарти на минимална обезпеченост на работещите в местата за лишаване от свобода и в съдебните сгради. При наличие на такава наредба държавата ще бъде ангажирана да я обезпечи. Имаме изразена воля от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, че работната група ще стартира“. Това каза пред БНР Ивайло Григоров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България.

Вчера стана ясно, че нови 200 щатни бройки ще бъдат разкрити за надзиратели в затворите. Решението идва на фона на обявената стачна готовност от надзирателите и ще струва 7 млн. лева.

„Нещото, което ни притеснява, е в изказването на министър Данаил Кирилов, че тези 7 млн. лева ще бъдат намерени от икономии. Надявам се скоро да бъдем поканени на среща, за да бъдем запознати с технологията, по която ще се случи това нещо. Икономии в двете дирекции няма. Ако се икономиса от нещо, то отива да запълни дупка, създадена от друго нещо като разходи. Надяваме се изцяло сумата да бъде финансирана от бюджета“, уточни Григоров в предаването „Преди всички“.

Той подчерта, че реално необходими са 1600 бройки за двете специализирани дирекции, за да се покрие европейският стандарт.

„Имаме текучество в сектора, но може би с повишаване на заплатата и с подобряване на условията, надявам се, че ще постигнем европейските стандарти“.

Григоров поясни, че отново ще се настоява за повишаване на заплащането за нощен труд от 0,25 лева на час до 2,50 лева на час.

По думите на Ивайло Григоров „човешкият фактор е незаобиколим, но когато има качествена техника за охрана, рисковете от инциденти и бягства се свеждат до нула“.

Премиерът Борисов изрази разбиране към недоволството

Бойко Борисов изрази разбиране към недоволството на надзирателите от условията им на работа и ниските заплати в интервю за бТВ тази сутрин.

„3 милиарда повече приходи сме събрали“, каза Борисов в отговор на въпрос дали ще се променя бюджетът, за да бъде удовлетворено искането на служителите в затворите за по-високи възнаграждения.

Тези приходи ще бъдат предвидени, както и за увеличенията в секторите образование, наука, здравеопазване, каза министър-председателят като подчерта, че няма неизпълнено обещание.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей