Свързани новини

04.02.2009 12:04

Симеон си връщал сребърната посуда със Закона "Чилова"

Видян 1527 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това не е закон за опазване на културно–историческото наследство, а по-скоро опит за закон за опазване само на археологическото наследство. Дори авторите не крият този факт, заявявайки, че археологическото наследство било най-ценното в тази област.


Това заяви пред БНР, цитиран от БГНЕС директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод готвения нов Закона за историческото наследство от депутатката от НДСВ Нина Чилова.
Димитров допълни, че законът е правен от неспециалисти и доколкото е имало специалисти и от Археологическия музей основно. Те са се постарали да си присвоят повечето от функциите по опазване на въпросното наследство. Според колекционера Митко Станков, който от години живее в Австрия, законът "Чилова" е някакъв уродлив закон, който нарушава и човешки права дори. Той не може да опази културата и националните ценности. Божидар Димитров документът ще позволи не опазване, а изтичане на културно-историческо наследство от частните колекции. Досегашните собственици ще бъдат лишени от тях и се превръщат в държатели на културно – историческо наследство. Те не могат да го продават, да го обменят и дори да го изнасят извън страната. Историкът не скри, че според него приемането на закона "Чилова" е въпрос на политическа договорка. Знаете как става в една коалиция: "Аз ще гласувам твоя закон, а ти ще гласуваш моя". Но са се усетили като че ли народните представители опне от БСП и ДПС и мисля, че няма да гласуват този закон, заяви още директорът на Националния исторически музей. Той допълни, че в закона има клауза, която създава възможност Симеон Сакскобургготски да си върне огромното количество сребърна посуда, която се намира в няколко големи български музея. Общото им количество е 50 000 – 60 000 единици. Ако това найстина е дълбокият мотив на Нина Чилова да предложи този закон – много жалко. Митко Станков от своя страна видя други цели, които се гонят със закона. Целта била да бъдат насочени тези ценности в ръцете на определен кръг колекционери, на една малка мафия, "която била не само господар на икономическата сфера, но и на политическата".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион