Сянката по родното Черноморие това лято вероятно ще ни струва повече.

Свързани новини

12.02.2024 15:05

Сянката на плажа поскъпва тази година

Видян 513 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сянката по родното Черноморие това лято вероятно ще ни струва повече. Причината – за последните две години държавата е повишила концесионните договори на стопаните на плажове с близо 25%.

"Ние не можем да оптимизираме персонала, защото тези задължителни дейности, те са ни по договор и ние не можем да не ги наемем. Начините са – единият - да повишим цената на чадър и шезлонг, другият вариант е да вдигнем наемите на заведенията. Това ще рефлектира върху крайния потребител, при нас са плажуващите", каза Николай Димитров пред БНТ, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

За сметка на това няма да има драстично увеличение при цените за нощувки в хотелите, каквото се наблюдаваше през последните години. Цените на основните консумативи на хотелиерите са се запазили. Минимално повишение ще има заради увеличаването на минималната работна заплата.

"Основните пера в разходите на работодателите, това са сезонните работници. Но в никакъв случай не можем да говорим за драстично увеличение, колегите споделят, че в рамките между 5 и 10% ще се оскъпи както хотелското настаняване, така и цялостно почивката на този етап", коментира Христина Славова, Бургаска регионална туристическа камара.

Според експерти се очертава да бъде по-скъпо на юг от Бургас, където в края на сезона регионът беше сполетян от водно бедствие.

"Някои хотели със сигурност имат покачване на цените, но то не е само заради инвестицията, която са направили. Идеята е вече бизнесът да погледне по-стратегически – да види, че не е застрахован и да може да си направи застраховка на имуществото", каза Константин Занков, експерт в туризма.

А хотелиерите съветват - колкото по-рано резервираме своята лятна почивка, толкова по-евтино ще ни излезе тя.

"Ние сключваме договори още от май, юни месец миналата година за този сезон. Отстъпките започват от няколко процента и стигат до 30%. Може да има и повече, но това зависи от политиката на всеки колега. Този месец, февруари, например могат да се ползват до 20% отстъпка", посочи Янчо Парушев, хотелиер, член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Ранните записвания продължават до края на април. А от бранша отчитат, че има увеличение на 10% спрямо предходната година на ранни резервации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец