Постоянният представител на Швеция в ЕС Ларс Даниелсон, чиято страна пое ротационното председателство на Общността от 1 януари, заяви, че няма да инициира гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген в Съвета на ЕС, докато не бъде постигнато споразумение с държавите, противопоставили се на присъединяването им.

Свързани новини

09.01.2023 14:13

Швеция няма да инициира гласуване в Съвета за приемане на България и Румъния в Шенген

Видян 1951 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Постоянният представител на Швеция в ЕС Ларс Даниелсон, чиято страна пое ротационното председателство на Общността от 1 януари, заяви, че няма да инициира гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген в Съвета на ЕС, докато не бъде постигнато споразумение с държавите, противопоставили се на присъединяването им. Той уточни, че Швеция никога не е била против приемането на двете държави в пространството за свободно движение, предаде БНР.

Посланик Даниелсон каза, че шведското председателство ще проведе интензивни консултации как да се  действа по-нататък. "Това, разбира се, включва двете засегнати страни, както и държавите, които показват, че имат проблем с този процес. Също така отбелязваме, че част от причините, за да няма положително решение през декември, не са свързани пряко с европейски въпроси или такива, които са в прерогативите на председателството", каза още той.

„Ние вече започнахме двустранните консултации със засегнатите страни.  Кога тези дискусии ще дадат възможност отново да поставим въпроса на дневен ред на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи", не мога да кажа сега. Според нас, колкото по-бързо, толкова по-добре. Но ние не виждаме смисъл да го поставяме на дневен ред, докато не стане ясно, че има разумен шанс да постигнем одобрение в Съвета. Така че ще се опитаме да направим това по време на шведското председателство, но не мога да гарантирам, че ще се случи. Това не зависи най-вече от нас, а от засегнатите страни“.

През декември миналата година Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген. И двете държави се противопоставят на присъединяването ни, а на северната ни съседка само Австрия. За да се постигне съгласие по въпроса, е необходимо единодушие на страните членки. По думите на президента Румен Радев тази година може да се очаква решение на въпроса най-късно до октомври.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ще оцелее ли ЕС 10.01.2023 14:50

    Всичко е менте и фалш, няма съюз и сътрудничество, има само интерес и натиск на силния над слабия. Не ни искат в Шенген за да не им объркваме печалбите, но ни натискат за Еврозоната за да ни източат и издоят, и най-вече задлъжнят и направят тотално зависими и безгласни букви. Недопустимо и наказуемо е първите в държавата да водят народа на заколение, а държавата в пропастта!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв