Това е първият одобрен транш по плана за нашата страна от общо очакваните в следващите 3 години 5,7 млрд.евро или 11,148 млрд. лв.

Свързани новини

08.11.2022 11:40

Ще вържем бюджета за годината: ЕК ни дава 2,7 млрд.лв. по Плана до Коледа

Видян 1329 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия одобри отпускането на 1,37 млрд. евро или 2,7 млрд.лв. безвъзмездни средства по плана за възстановяване и устойчивост на България. Те трябва да дойдат преди Коледа – вероятно още в първата десетдневка на декември.


Парите са жизнено необходими за бюджета на страната, тъй като поради популисткия отказ на Асен Василев от кабинета Петков – Нинова да вземем заем през май-юни при 1% лихва, сега не само лихвата е над 5%, но и международните пазари не са в състояние да отпуснат милиардни кредити на страната поради мащабни емисии на Германия, Италия и други държави.

Комисията изпрати положителната си предварителна оценка на Икономическия и финансов комитет с искане за неговото становище. То трябва да бъде представено в срок от максимум четири седмици.

Това е първият одобрен транш по плана за нашата страна от общо очакваните в следващите 3 години 5,7 млрд.евро или 11,148 млрд. лв. Напомняме, че поради неумението на кабинета Петков – Нинова да състави нормален план, финансирането е 1 млрд.лв. по-малко, отколкото имаше възможност да се вземе от Брюксел. Добавяме, че в Плана, внесен от Промяната има удивителни разходи, за които сме писали. Например батерии за съхраняване на електричество, завода за производството на които ще стане години след предвиденото им инсталиране. Т.е. – няма как тази инвестиция да бъде оправдана по ...


Плана, по който всички проекти трябва да бъдат завършени до края на 2025 г. Също така Промяната вкара и задължение битовите абонати на ток да минат на пазарни цени – т.е. десетки пъти по-високи също до края на 2025 г. И сега България е №1 по енергийна бедност в ЕС и цяла Европа с над 3 и половина пъти по-висок показател от средния.


Според ЕК българските власти са представили подробни и изчерпателни данни за изпълнението на представените от страната в края на август 22 ключови етапа и цели. Те включват реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, климатичната неутралност, цифровата свързаност, устойчивия транспорт, пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол.


Оказа се, че мантрата на Промяната как без поправки в 22 закона – няма пари по Плана, с която се опитваха да удължават живота на правителството си Петков – Нинова и предишния парламент е била ЛЪЖА.

До вземането на парите остават няколко етапа. Оценката на ЕК е изпратена на Икономическия и финансов комитет – срещата на министрите на икономиката и финансите от ЕС, с искане за неговото становище, което трябва да бъде представено най-късно до 4 седмици. След това Комисията ще приеме окончателното решение за отпускането на средствата и тогава те ще могат да бъдат изплатени на страната ни.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.11.2022 20:44

    Гугъл.бг, ако продължавате да ме спамите и овирусявате, другата седмица си слагам адгард. Диабетът е АВТОИМУННО заболяване, и първи и втори тип. Аз НЕ МОГА да имам автоимунни заболявания, НИКАКВИ!, защото нямам несъвместими кръвни протеини!!! Диабет 1 е при кръвен протеин Б+/-, диабет 2 при АБ/Б, Б/А, А/Б (второто е алела)след климактериума. Климактериумът е за мъжете и жените, менупаузата е само за жените, и се изразява в СПАД в производството на хормони и ензими. При хора с дисбаланс на ендокринната система този спад може да бъде драстичен. Хормони или ензими, които априори не са се произвеждали в достатъчни количества спират да се произвеждат. Та, ако не произвеждаш достатъчно инсулин хоп - диабет. Ако не произвеждаш меланин - побеляваш, ако не произвеждаш тироксин - оглупяваш ... и т.н. Моите 50 стотинки за инфото!

  • 001 за затвора 08.11.2022 13:41

    Сякаш ни ги дават даром тези милиарди, та нали ние много повече сме вкарали като вноски от колкото получаваме, ама Урсула ни държи на къса каишка и диктува дневния ред на НС и Правителството. Толкова наведени и продажни висши държавни служители не сме имали до сега. Срам, позор, предават и продават и държавата и народа си за да идват милиарди и да могат да крадат на воля

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби