Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, регистрирани като търсещи убежище у нас, първоначално ще идва от бюджета на Министерството на туризма

Свързани новини

14.03.2022 13:24

Ще търсим възможност средствата за бежанците да бъдат от бюджета на ЕС: Проданов

Видян 2364 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, регистрирани като търсещи убежище у нас, първоначално ще идва от бюджета на Министерството на туризма, а след това ще търсим възможност да се покрият тези средства по линия на европейската солидарност, т.е. с финанси от европейския бюджет". Това каза пред БНР министърът на туризма Христо Проданов.


 


Според него шансовете това да се случи са огромни. "Затова чакахме Директивата на ЕП, за да можем да се съобразим с правилата, които тя налага. Една от точките в нея е точно това, че се дава възможност на държавите, осигурили подслон на бежанци, да могат да кандидатстват за средства".


 


Министърът на туризма посочи, че предвидената от ведомството помощ е в рамките на три месеца, а сумата зависи от това колко хора ще имат нужда от тази закрила.


 


"Процедурата е отворена, постоянно в Щаба се получава информация за нови места за настаняване да бъдат приобщавани към този процес. Около 55 хиляди легла има вече заявени, като техният брой продължава да расте", уточни Проданов.


 


Той подчерта, че туристическият данък е местен и не се определя от държавата, затова общините могат индивидуално да вземат решение дали да го намалят, или отменят за представителите на бранша, които настаняват бежанци.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -