Припомняме, че новият областен управител на София Вяра Тодева от ППДБ бойкотира Решение на СОС за премахване на монумента с обжалване пред магистратите

Свързани новини

11.09.2023 17:20

Ще провали ли Нинова БСП в София, в Пловдив ПП й сви кандидата

Видян 3405 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният съвет (НС) на БСП одобри на 138 кандидати за кмет, но не и за столицата, където очевиден фаворит е синдикалистът Ваня Григорова. Решението за нея и други кандидатури е отложено за следващата събота. Като формална причина за Григорова от партията уточниха, че коалиционните партньори не са посочили свои представители в листата за общински съветници, а и шефът на БСП-София Иван Таков отсъства от заседанието.


Междувременно синдикалистът е в остър конфликт с Корнелия Нинова, пише Сега. Соцлидерът още нито веднъж не е декларирала никаква публична подкрепа за Григорова. Огласената и по-рано номинация не бе продукт на висшите органи на партията, а единствено на столичната организация. Напомняме, че седмица по-рано тя бе одобрена единодушно от


Градската конференция, на която Нинова пък бе бламирана, въпреки своето самопредлагане за листа.


Самата Григорова прецедентно обединява БСП, Левицата! и други формации от червения спектър, което е рядък случай - особено през последните години. Това се случва в момент, когато колективната десница им подаде добра топка за повече консолидация с казуса около Паметника на Съветската армия в София, който ту ще го махат, ту ще остава. Припомняме, че новият областен управител на София Вяра Тодева от ППДБ бойкотира Решение на СОС за премахване на монумента с обжалване пред магистратите.


На този фон кандидатът на ППДБ Васил Терзив публично се отрече от семейното си минало, което тясно свързано с режима преди 1989 г. в лицето на ДС и БКП и твърдо се разграничи от всякакви леви диалози. Така Григорова остава единственият претендент  в спектъра, който освен това има изграден публичен авторитет през годините. И е шанс БСП да вдигне ниския си резултат  и дори да мечтае за балотаж, освен да вдигне броя на съветниците си в СОС.


В Пловдив пък БСП няма дори потенциален кандидат за градоначалник, което е възможно да е една от причините за отлагане и ново заседание на НС.


Първоначално Позитано лансираше Ивайло Старибратов за своя номинация, но самият той е предпочете ППДБ. В крайна сметка Нинова изпусна професора с нулев научен принос според световните индекси и сега се моли на други кандидати да ги подкрепи и да ги присвои.


Соцлидерът си призна, че разби организацията във Велико Търново на Градската конференция в София. Същото направи и със структурата в Пловдив, а по-рано във Видин, където БСП вече традиционно издига по 2 канидидати за кметския пост. Засега само софийските социалисти, които издигнаха Григорова не се дават на Нинова.


Междувременно НС на БСП  посече част от структурите си и смени кандидати за кметове и за съветници в последните дни преди старта на регистрацията им в общинските избирателни комисии. Позитано едностранно редактира някои от гласуванията на общинските конференции. Не са уважени решенията на структурите в Шумен, Сливен и Чепеларе.


В крайна сметка сред утвърдените имена са Пенчо Милков в Русе, Донка Михайлова в Троян, Владимир Москов в Гоце Делчев. За Шумен Националният съвет одобри бившия областен управител Христо Христов, който спря джипа си на инвалидно място на ъгъла на Позитано. Той избута предпочитаният от местните социалисти Венци Венков.
Листата за общински съветници там е тотално подменена. Според Труд Христов е договарян между БСП и ПП за общ кандидат за вота през есента, но местната структура на ДБ категорично се противопоставила на подобна идея и въпросът бил отнесен до лидерите на ДБ в София. В резултат на това от ПП се отказали.


В Сливен кандидат-кмет отново ще е провалящият се всеки път Кольо Милев, който досега има 2 неуспешни опита. Макар да бе номиниран, местната организация със 72 от 74 гласа не искаше да го издига, затова се спря на областния управител от служебните кабинети Минчо Афузов. Но правомощията на общинския шеф на БСП - Сливен Атанас Делибалтов бяха прекратени.
НС насрочи пълен цикъл от вътрешнопартийни избори за ново ръководство на места.


 


 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Редакцията до трол Anonimen002 13.09.2023 00:22

    Подкрепя я, като не допусна да бъде издигната официално от НС, а преди това създаде всякакви възможни затруднения на Градската конференция в София, а когато видя, че единодушно е искана кандидатката там, се опита да пренарежда листа и т.н.? За Пловдив фактите също са налице. За Търново Нинова сама си призна, че е разбила организацията заради Божанков и го направи на Градската конференция в София. То бива тъпи тролове, но това е повече от прекалено.

  • 002 Anonimen 12.09.2023 17:25

    лъжете, Нинова я подкрепя

  • 001 Anonimen 12.09.2023 11:14

    Всичко това е без значение!България остро се нуждае от значителна промяна на политическата система, за да може на власт да дойдат малкото останали честни българи и да се управлява грамотно с демократическите ценности! Целият сегашен политически боклук, без изключение, е за бунището! Не подкрепям никого!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби