Национална детска болница може да има само в рамките на нова сграда на мястото на изоставения недостроен корпус. Това стана ясно от думите на строителния министър Виолета Комитова на брифинг в Министерския съвет. Правителството прие представители на инициативата за изграждането на болницата, които днес се събраха на протест, предаде бТВ.


„2004 г. се появява идеята за създаване на детска болница. Тогавашното НС е поискало експертни становища по въпроса, тогавашното МЗ е заявило, че недостроеният корпус, за който става дума, е негоден за използване. В резултат на това становище през 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда. Влизането в сила на един ПУП е равно на закон“, обясни Комитова.


По думите ѝ след решението на МЗ да обяви обществена поръчка за детска болница, свързана със стария корпус и подписването на договор с изпълнител, сега 6 месеца всички участници са