„През 2019 г., като министър на отбраната поисках БТР-ите, които сега ги пишат с отпаднала необходимост и ги подаряваме на Украйна и не ги дадоха от МВР, защото ги използвали за бедствия, аварии, пожари, за охрана на границата от нелегални емигранти, за безредици, за което те и сега стават”, обясни министърът на отбраната от 2017 до 2021 г. Красимир Каракачанов.

Свързани новини

06.12.2023 16:33

Ще дадем милиони евро за БТР-ите, които подаряваме на Украйна, за да се вземат комисионни и от това, и от нови: Кр. Каракачанов

Видян 1391 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„През 2019 г., като министър на отбраната поисках БТР-ите, които сега ги пишат с отпаднала необходимост и ги подаряваме на Украйна и не ги дадоха от МВР, защото ги използвали за бедствия, аварии, пожари, за охрана на границата от нелегални емигранти, за безредици, за което те и сега стават”, обясни министърът на отбраната от 2017 до 2021 г. Красимир Каракачанов.


„Това, което не се казва е, че ние ще ремонтираме всяка от стоте машини, които подаряваме за своя сметка. И ще въоръжим всяка при положение, че само картечниците са по 10-12 хиляди долара на БТР.


"50 от тези 100 бройки бих ги продал. Цената на въоръжението се вдигна. Могат да се вземат между 100 хил. лв. и 100 хил. евро за една бройка. С половината пари ще ремонтираш другите за охрана на границата, ще ги оборудваш за бедствия и аварии. Стават за използване на гасене в пожари високо в планината", заяви бившият министър на отбраната пред Bulgariа ON AIR.


Защо сделката се прави по този начин? Някой иска комисионна”, отсече бившият военен министър, който е твърде навътре в тематиката.


Той обясни още, че за да подари свои стари БТР-и на Украйна, Полша е получила подарък от САЩ 50 нови и то от модерната и отговаряща на стандартите модификация на Страйкър, а не тази, която ние ще купим на ТРОЙНА спрямо нормалната цена.


"Купуваш нещо, което не отговаря на условията за съвременна война. Купуваме стар модел за 2,5 млрд. лв. Плащаме нашите 200 бройки, плащаме подаръка, който САЩ направиха на Украйна и Полша, и остава печалба за САЩ", посочи той.


„Излизаме най-големите глупаци”, категоричен е лидерът на ВМРО, който при своето управление във военното ведомство беше договорил много по-добри машини на много по-добра цена, при това с инвестции в български военни заводи за поддържката им, което са стотици милиони долари, вложени в българската икономика и хиляди нови работни места в райони, където те са кът.


За варианта Страйкър, който вземаме и не се използва отдавна от американските сили, поради не отговаряща на изискванията бронировка и недостатъчна минна защита, той даде пример с доставените от него 100 машини на Украйна, от които 30 процента са били ударени точно поради липсата на качество още в първите дни след попадането си на фронта.


Според него, освен комисионните цялата работа е и в извоюването на индулгенции за Коалицията Магнитски, както той определи управляващата Сглобка.


Каракачанов изрази основателни подозрения, че наред с БТР-ите, сме отписали и ракети за противовъздушна отбрана заради „изтекъл ресурс” не, защото те наистина са „негодни”, както може да се преведе на граждански език, а защото така им изнася на някои политици.


Ракетите също са напълно използваеми, заяви Каракачанов, като за по-лесно обрисуване на „диагнозата” им направи сравнение с кола, на която не сме сменили маслото. При презареждане, тя отново безпроблемно тръгва в атака. "Трябва да се подмени горивото или дребна резервна част. Но това не пречи подобни боеприпаси да се използват. Най-вероятно крият какво дават, за да не стане ясно, че извършват престъпление", на мнение е бившият военен министър.


Затова смята, че президентът Румен Радев правилно е наложил вето на решението за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.


"Полезното от това вето е, че по подобни теми се говори в обществото. Това правителство не обяснява на общество какво прави и защо го прави. Не е въпросът да си играеш на солидарност или да си изпълняваш чужди поръчки. Не е нормално да подаряваш едни машини, когато нямаш достатъчно средства и ресурси за борба с бедствия и аварии, мигрантският поток се засилва. Ще ги ремонтираш, ще им сложиш по една картечница и ще ги дариш. Не може да ставаме донор, след което да закупуваме подобни", коментира той в Денят ON AIR.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак