Шолц не коментира еднозначно подкрепата на Германия за исканите от България европейски гаранции за подкрепа при споразумение със Северна Македония, каквито Петков за пореден път изтъкна

Свързани новини

11.06.2022 17:16

Шолц видя шанс за сделка София-Скопие до края на юни

Видян 5382 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания.




Има разбиране, че Северна Македония трябва да изпълни нужните условия и какъв трябва да е крайният резултат от сделката София-Скопие, но не е лесно да се стигне до този резултат. Едновременно с това шансът за постигане на споразумение до края на френското председателство остава, а Германия настоятелно подкрепя началото на македонските преговори с ЕС и усилията продължават.



Тези послания отправи германският канцлер Олаф Шолц при посещението си в София на брифинг с премиера Кирил Петков. Шолц е на обиколка в пет държави в региона, включваща Западните Балкани, и дойде за среща директно от Скопие, а в момента е на разговор с президента Румен Радев.




Шолц не коментира еднозначно подкрепата на Германия за исканите от България европейски гаранции за подкрепа при споразумение със Северна Македония, каквито Петков за пореден път изтъкна. Българският премиер каза, че се полагат усилия за защита на правата на българите в Северна Македония, на условията в Рамковата позиция на последното правителство на ГЕРБ и Договора за добросъседство от 2017 г.




"Всяко възможно решение трябва да включва тези три приоритета на България" и се работи с Германия с надеждата, че тя може да даде гаранции в преговорната рамка. Двете правителства на България и Северна Македония продължават да работят за решаване на двустранния спор, а София ясно е изразила позицията си, каза Петков.


 




"Настоятелно подкрепям" началото на преговорите и "смятам, че има шанс за постигане на сделка", а обменът на идеи по темата ще продължи до края на френското председателство в края на юни, обясни Шолц. "Защото съм убеден, че европейците носим отговорност за стабилността на Балканите."




Обърна внимание на вчерашното си посещение в Солун, където преди 20 години бе обещана европейска перспектива на 6-те държави от Западните Балкани (тогава Косово не бе обявило независимост). "Смятахме, че ще отнеме 10 години, а тези 10 години отдавна отминаха." Сега трябва да се даде надежда, защото "от историята си знаем, че възможността да принадлежим към Европа мобилизира множество демократични сили."




Разнопосочни са сигналите дали е възможно София и Скопие да постигнат взаимно приемлив документ до края на месеца, на фона на обичайните за края на поредно европредседателство (този път - френското) призиви да се намери решение, тълкувани в България като увеличаване на натиска. Тази седмица Петков заяви, че се работи по конкретна сделка, свързана с момента на вписване на българите в конституцията. Външният министър Буяр Османи обаче даде сигнал, че няма компромис. Днес македонският премиер Димитър Ковачевски каза пред Шолц в отговор на журналистически въпрос, че взаимно приемлив документ не е изготвен.




В Скопие всички погледи са насочени към Европейския съвет след две седмици с очакване въпросът да се реши тогава, но Ковачевски отказа да се ангажира със срокове.




Канцлерът не даде конкретен отговор за въпрос каква подкрепа може да получи България от Германия за вписване на нейни условия в преговорната рамка на Северна Македония с ЕС - стъпка, която би превърнала Брюксел в гарант за идпълнението на тези условия. Без подкрепата на всички други членки на ЕС, а това неизменно включва Берлин и Париж, промяна на преговорната рамка е невъзможна - точно както София блокира приемането ѝ и и така фактически налага вето на Скопие от ноември 2020 г. насам.

Шолц изрази позицията, че Северна Македония трябва да изпълни нужните условия. "Има голямо общо разбиране за това как трябва да работят нещата, проблемът е как ще стигтнем до този резултат, но това не е лесно", каза той.




Човек никога не знае какъв ще бъде изходът накрая. Всички правителствени ръководители знаят, че има огромна отговорност и заради това смятам, че ще постигнем напредък. Струва си всички усилия.




По думите му предвид големите предизвикателства пред Европа "трябва да положим усилия да не разочароваме" онези, които са заложили на присъединяването на ЕС, каза още Шолц, попитан дали идва в България като посредник в опитите да се реши спорът със Северна Македония. Припомни опита на Германия с възстановяването от развалините на Втората световна война и българските усилия за евроинтеграция в прехода, за да каже: "Най-добре е да се хванем за ръце и да намерим решение и да забравим за това, което ни е различавало."

 

България и Германия са стратегически партньори



"За няколко месеца ние изградихме не само партньорски отношения, но бих казал и приятелски. България и Германия са стратегически партньори. Търговският оборот надхвърля над 10 млрд. евро. Това е нашият най-голям партньор в ЕС. Това стратегическо партньорство само може да се разширява. Едновременно с това обсъдихме енергийната независимост, както на България и Германия, така и на ЕС. Също така обсъдихме и стратегически теми за двете правителства, включително войната в Украйна, общата позиция на ЕС, както и възможността реално обединени да работим заедно да преодолеем, който е настъпил цяла Европа", подчерта премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг с германския канцлер.



"Темата Северна Македония също беше обсъдена. Двете правителства продължават да работят в тази посока. Българското правителство каза ясно позицията за условията, за да можем да напреднем в тази посока", подчерта българският министър-председател.




Шолц благодари за гостоприемството и подчерта, че отношенията между Германия и България са изключително добри. "Изпитваме голям брой предизвикателства, които да посрещнем заедно, затова търсим тясна координация с нашите европейски партньори. Войната в Украйна показа какви ценности защитаваме и да продължим да работим за това ЕС да стане силен и устойчив за бъдещи предизвикателства", заяви от своя страна германският канцлер.

"Единодушни бяхме, че трябва да преодолеем енергийната независимост от Русия възможно най-бързо", каза още той.

"Западните Балкани и тяхното приемане са нещо изключително важно за нас, това е важен въпрос и за България, по който обаче има редица въпроси. Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия на съседни държави, но нашият исторически опит показва, че е обогатяващо за всички страни, когато се преодолее недоверието. Затова настоятелно подкрепям за постигане на съгласие за преговори на Албания и Северна Македония за преговори за членство на ЕС", посочи той.




Западните Балкани трябва да имат сигурна европейска персепктива, заяви още Шолц и допълни, че подкрепя това Северна Македония да изпълни поставените условия. Германският канцлер дойде в София от Скопие, където беше на посещение тази сутрин.




"Заедно европейците носим отговорността за ЕС. Важно е да използваме процесът на разширяване сега. Вчера бяхме в Солун. Навършват се 20 г. от решенията от Солун, които обещаха европейска перспектива на Западните Балкани. Смятахме, че този процес ще бъде решен в рамките на десет години, но те изминаха отдавна. Наша задача е да извършим напредък. От историята знаем,че Европа и възможността да принадлежим към Европа мобилизира много демократични сили в нашето общество", допълни още германският канцлер.




Премиерът Кирил Петков заяви, че България и Германия винаги са гледали на Западните Балкани в посока на присъединяването им към ЕС, но очаква изпълнението на поставените условия.




"В този момент България има три основни приоритета, за които ЕС трябва да е част от гаранцията, за да имаме стъпки напред - през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство. Така че всяко едно решение трябва да включва тези три приоритета. ЕС може да даде потенциални възможности да има европейски гаранции това да се случва, така че продължаваме да работим като правителство в рамките на съществуващата рамкова позиция и договор за добросъседство." - заяви министър-председателят Кирил Петков.




Олаф Шолц и Кирил Петков са обсъдили и войната в Украйна и възможността за общи усилия за преодоляването на проблемите в Европа.




"Само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност." - заяви Кирил Петков.




Това е първото двустранно посещение на канцлера Шолц в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония.














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 12.06.2022 14:54

    сам си въобразява,дошъл е да ни изнудва,безцеремонни западни диктатори........искат да обезличат България и историята ни на ВЕЛИК НАРОД

  • 002 престъпни измекяри 12.06.2022 11:57

    И Шолц правилно е преценил про100кирчо, че обича сделките и играе ва банк в името на келепира. Чак такива боклуци и нефелници във властта и управлението не сме имали до сега. За 6 месеца тези кретени опоската десетки милиарди, още толкова дългове и заеми, а народа все по-зле и за него една голяма 0 и мизерно, на ръба на оцеляването съществуване. Точно за такива е народния съд!

  • 001 Разбрахме колко държави на света подкрепят България за ветото с СМ! 12.06.2022 11:18

    За 32 години направо ни разкатаха фамилийката на хубавата ни държава! Само срещу едни полугнили банани ни взеха ни АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, морала, образованието, духовността, културата, акъла, здравеопазването, парите, работата ни, разхайтиха ни децата, вместо да учат, ги научиха да как да пушат 'здравословна' за акъла им трева, съсипаха душите ни, чалгализираха ни до полуда с това меркантилно ново консуматорско медиино зомбиране! На "Обрулената круша"-България,както казваше навремето професор Чирков( лека му пръст) пред Кеворкян, и е останало вече САМО ЕДНОТО ГОЛО НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО и някакви жалки закърняли останки от ЧЕСТ! Какво е това чудо, какво е това нещо, това тотално крънкане и натискане от всякъде, България да свали ветото за СМ ??? Само папата, Далй-Лама на Тибет и президентите на острвите Маршалски, Борнео, Цейлон,Великденски, Фолкландски и на Папуа и Нова Каледония още не са ходатайствал за СМ! Всички други лидери дръжно и по списък ни се изредиха с крънкания, уговорки и откровени голи вербални обещания! Явно светът наистина е полудял! Ако не друго разбрахме поне колко световни и държавни лидери подкрепят Р.България в тази жалка и унизителна за целия свят кампания срещу нашето ДОСТОЙНСТВО!!! НУЛА държави ни подкрепят!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева