Планът, прокаран от вицеканцлера и министър на икономиката Роберт Хабек и министъра на външните работи Аналена Баербок - и двамата високопоставени членове на Зелената партия - ще включва около 100 танка

Свързани новини

08.04.2022 10:23

Шолц спира доставките на немски танкове за Украйна

Видян 23796 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според четирима души, запознати с обсъжданията, германският канцлер Олаф Шолц отлага вземането на окончателно решение дали да предостави на Украйна високотехнологични танкове за битката ѝ срещу Русия, въпреки натиска на няколко други високопоставени служители, съобщава Политико.




Планът, прокаран от вицеканцлера и министър на икономиката Роберт Хабек и министъра на външните работи Аналена Баербок - и двамата високопоставени членове на Зелената партия - ще включва около 100 танка. Това се случва на фона на нарастващото признание в Берлин и други западни столици, че войната на Русия в Украйна може да се проточи с месеци или години, и в момент, когато Киев директно призовава за такова оборудване.




Първоначално се очакваше решението по въпроса да бъде взето тази седмица. Но сега тя е в неизвестност, тъй като канцлерът социалдемократ - за голямо разочарование на партньорите си от управляващата коалиция - твърди, че Германия първо трябва да постигне обща позиция със западните съюзници по въпроса, преди да достави такова тежко военно оборудване, казаха служителите.


 


"Привеждаме в действие всичко, което е правилно и разумно", заяви канцлерът пред Бундестага в сряда, когато беше попитан за доставките на танкове. Шолц обаче добави, че за него е важно да координира действията на партньорите от ЕС и НАТО, за да гарантира, че "предоставяме такава военна подкрепа по един и същи начин и че никой не бърза - включително Германия".




Той добави: "Смятам, че точно това е въпрос, по който би било голяма грешка Германия да поеме специална роля и специален път. "




Външните министри на НАТО обсъдиха военната подкрепа за Украйна в сряда и четвъртък, но не предложиха никакви подробности относно доставките на танкове.


 


 


Преди това германски официални лица изключваха доставката на по-сложно западно военно оборудване като танкове за Киев - въпреки историческото решение на Берлин от февруари да достави на Украйна противотанкови ракети и ракети за противовъздушна отбрана - с аргумента, че обучението на украинските войници да ги използват ще отнеме седмици или месеци.




И все пак, когато се оказа, че войната вероятно ще продължи по-дълго, официални лица твърдят, че са започнали да обмислят доставки за бойното поле, които Украйна би могла да използва на по-късен етап. Според западни служители Русия в момента се прегрупира, изтегля силите си от Киев и вероятно планира голяма офанзива в Източна Украйна през следващите седмици.




Колебанията на канцлера предизвикаха отпор от страна на коалиционните му партньори - Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП). Докато членовете на кабинета досега се въздържаха от публични критики - Баербок само посочи пред репортери, че подкрепя доставката на по-съвременни оръжейни системи - законодателите бяха по-открити.


 


 


Председателят на комисията по европейските въпроси в Бундестага Антон Хофрайтер от Зелените заяви, че е важно Германия да покаже "лидерство" в ЕС и НАТО и да не се крие зад други държави.




"Аз съм за отмяна на решението на германския кабинет да не се доставят тежки оръжия възможно най-скоро", каза Хофрайтер пред "Политико".




Председателят на комисията по отбрана в Бундестага Мари-Агнес Щрак-Зимерман от СвДП също призова Шолц в интервю за вестник Stuttgarter Zeitung "бързо" да одобри доставката на танкове. Водещи депутати от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), основната опозиционна партия, също настояват за доставка на танкове.




Социалдемократът Михаел Рот, председател на комисията по външни работи на Бундестага, подкрепи аргументите на канцлера, като заяви, че "се нуждаем от разбирателство в рамките на НАТО относно доставката на тежко оборудване като танкове".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.04.2022 15:32

    МНОГО ДОБРЕ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което