Путин се събра с външния си министър Лавров и военния Шойгу, за да обсъдят своята позиция по преговорите

Свързани новини

14.02.2022 16:02

Шолц пристига в Москва, САЩ: Атаката може и да не е в сряда

Видян 2301 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Канцлерът на Германия Олаф Шолц пристига днес в Москва за среща с президента Путин. Темата са обтегнатите отношения между Русия и ЕС през последните седмици около шумотевицата за евентуална атака на страната срещу съседна Украйна.


 


В същото време от Вашингтон, където лично съветникът по националната сигурност и държавният секретар дадоха прогнози за удар още в началото на седмицата, уточнен от Политико за сряда, казаха, че не било сигурно дали точно това щял да бъде денят, който преди това други медии сочеха като вторник.


 


Всъщност прогнозите оттам се сменят за по-задна дата още от ноември, когато бяха публикувани първите „точни планове” за атака.


 



Германия има най-балансирана позиция в света, като от една страна участва в хора на обвинителите срещу Кремъл, но от друга не желае да прекрати вече пълния газопровод Северен поток 2, в който е инвестирала милиарди и чието бавене вдигна цените на синьото гориво в ЕС до небесата. Не доставя военна техника на Украйна и забранява полети над територията си за пренасящи я, както и преотдаване на дарени от нея боеприпаси от други държави като екссъветските прибалтийски републики.


 


Очаква се Шолц и Путин да преговарят за деескалация на напрежението и за предложения, които да удовлетворяват взаимните очаквания от двете страни на конфликта – Запада и Русия.


 


Преди разговорите с немския канцлер Путин се събра с външния си министър Лавров и военния Шойгу, за да обсъдят своята позиция по преговорите.


 


Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков отказът на Киев от мечтата за НАТО би се разглеждало като положителна първа стъпка към намаляване на напрежението. Присъединяването на Украйна пък от дълго време е червената разделителна линия, като Русия изисква от САЩ писмени гаранции за спиране на разширяването на блока в постсъветското пространство (б.р. има се предвид и Грузия, която също като Украйна и нас е на Черно море, т.е. това развитие е важно и за сигурността на България).


 


Наталия Каменова


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни