Албанският премиер подчерта, че Северно Косово не трябва да се превръща в малък Донбас, и че трябва да се действа, докато не е късно.

Свързани новини

21.07.2023 12:41

Северно Косово не трябва да се превръща в малък Донбас: Премиерът на Албания към ЕС

Видян 906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът на Албания Еди Рама призова ЕС да действа с решителност, за да осигури възможно най-скоро изпълнение на основното споразумение между Косово и Сърбия, постигнато на 27 февруари в Брюксел, съобщи Евронюз Албания, като се позова на публикация на Рама в Туитър.

Албанският премиер подчерта, че Северно Косово не трябва да се превръща в малък Донбас, и че трябва да се действа, докато не е късно.

„ЕС трябва да действа решително, за да гарантира бързо прилагане на основното споразумение между Косово и Сърбия. Нашият регион не може да стане заложник на непрестанна криза между Косово и Сърбия. Не можем да позволим нито Северно Косово, където линията между организираната престъпност и местната политика е размита, да се превърне в малък Донбас поради ескалация, нито диалогът Косово–Сърбия да се превърне в игра на обвинения на "Старите балкани" поради липса на истинска и силна воля на страните, участващи в нея! Обсъжданията са добри, но това, от което регионът се нуждае, е голям напредък, преди да е станало твърде късно“, написа Рама в Туитър.

Думите на албанския премиер идват на фона на нарасналото напрежение в Северно Косово от 26 май насам. То ескалира покрай встъпването в длъжност на етнически албански кметове в четири общини, населени предимно със сърби, в Северно Косово. Кметовете бяха избрани на местните избори през април при избирателна активност от 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха вота. На един от протестите на косовските сърби се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Напрежението между Сърбия и Косово продължава, откакто Косово обяви независимост през 2008 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог