Свързани новини

21.01.2012 10:07

Сержант Симеонов е сред убитите френски войници в Афганистан

Видян 1764 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Денят започна с лоша вест - 34-годишният сержант във френския чуждестранен легион Свилен Симеонов е сред убитите войници в база в Източен Афганистан, информираха от българското външно министерство, позовавайки се на информация от френските власти и цитирани от Дарик. Припомняме, че вчера четирима френски войници бяха убити, след като мъж в униформа на афганистанската армия нападна френски войници по време на тяхна тренировка. При нападението бяха ранени 16 души. Според френския външен министър Ален Жупе осем от ранените са с опасност за живота.


Четиримата френски войници са били нападнати, когато приключвали спортна тренировка в базата си "Гуан" в провинция Каписа, Източен Афганистан, заяви пред Франс прес източник от силите за сигурност. "Французите тъкмо приключваха тренировката си във военната сграда", разположена в контролирана от френската армия зона и в която се намираха няколко афганистанци и френски инструктори, разказал източникът.


"Френските войници не носеха бронежилетки, те не можеха да се отбраняват. Нападателят откри огън срещу групата, после беше неутрализиран", добавил източникът.


Френският президент Никола Саркози обяви, че прекъсва операциите на френските военни за обучение и бойна подкрепа на афганистанската армия и постави въпроса за предсрочно изтегляне на контингента, след като афганистански войник застреля четирима френски войници, предаде Франс прес.


"Ние сме приятели на афганистанския народ, съюзници на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници стрелят срещу френски войници", изтъкна Саркози. Той уточни, че министърът на отбраната Жерар Лонге и началникът на ГЩ адмирал Едуар Гийо са тръгнали незабавно към Афганистан.


Френският президент направи това изявление пред дипломатическия корпус в Париж. Лонге ще представи доклад след завръщането си "за това, което е видял в Афганистан", посочи Саркози. "Ако условията за сигурността не бъдат ясно установени, тогава ще възникне въпросът за предсрочно връщане на френската армия", добави президентът, цитиран от БТА. Той припомни, че изтеглянето на френския контингент от Афганистан е планирано да стане най-късно до края на 2104 г. и отбеляза, че ще обсъди този въпрос с афганистанския си колега по време на визитата на Хамид Карзай в Париж на 27 януари.


Френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви, че става дума за хладнокръвно убийство. "Те не бяха въоръжени. Те бяха хладнокръвно убити от афганистански войник", заяви Лонге по телевизия Франс 2. "Засега не знаем дали нападателят е бил член на талибаните, внедрен в армията, или човек, който го е сторил по неизвестни нам причини", отбеляза министърът. От своя страна френският външен министър Ален Жупе заяви, че става дума за "убийство в база, използвана съвместно от афганистанската и френската армия" и че френските войници са убити "от войник от афганистанската армия".


"Нашите военни са в Афганистан, за да помогнат на афганистанския народ и армията му в битката за свобода и демокрация. Неразбираемо и неприемливо е войници от афганистанската национална армия да убиват френски войници", изтъкна министърът.


Президентът на Афганистан Хамид Карзай изпрати съболезнованията си на френския народ във връзка с кървавото нападение. "Президентът е опечален от този инцидент и изразява дълбокото си съчуствие и съболезнования на френския народ и семействата на жертвите, посочва Карзай в комюнике, цитирано от Франс прес. Президентът посочва също, че през "последните десет години Франция е оказала значителна помощ" на Афганистан и че "отношенията между двете страни винаги са се основавали на честността".


Талибаните от своя страна приветстваха действията на "патриотичния афганистански войник", който по-рано уби четирима френски военнослужещи и рани други петнайсетина в Афганистан, предаде Франс прес. За нападението обаче талибаните, противно на навиците си, този път не поеха отговорност. "Все още има афганистански военни, които са патриоти. Храбри военни, които продължават да вярват в афганистанската и ислямската чест", подчерта говорителят на талибаните Забиула Муджахид в ислямски интернет сайт, често използван от талибаните.


В изявлението говорителят на талибаните изрази задоволство, че тези храбри войници патриоти продължават да извършват нападения и че последната им атака е причинила много смърт. Говорителят на талибаните подчерта още, че враговете трябва да си дадат сметка, че не могат вече да се предпазят от гнева на афганистанците.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.