Сериалът "Александър Велики" на Netflix

Свързани новини

25.02.2024 07:33

Сериалът "Александър Велики" на Netflix е изключително некачествена художествена литература: Гръцки министър

Видян 20677 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на културата на Гърция определи драматично-документален сериал на Netflix, в който македонският владетел и военен лидер Александър Велики е представен в гей връзка, като "изключително некачествена художествена литература".

Коментарите Лина Мендони относно шестсерийната поредица идват на фона на разразилия се скандал, свързан с предположението, че Александър, цар на древногръцкото кралство Македония, е бил въвлечен в романтична връзка с генерала си Хефестион - фигура, за която римският историк Квинт Курций говори, че е "най-скъпият от всички приятели на царя".

В изказване пред парламента миналата седмица Мендони заяви, че поредицата, озаглавена "Александър: Създаването на един бог" - е "пълена с исторически неточности", което според нея "показва небрежността и бедността на сценария на режисьора".

Позовавайки се на предполагаемата афера на Александър с Хефестион, Мендони заяви, че "в източниците не се споменава, че тя надхвърля границите на приятелството".

В статия със становище по-рано този месец гръцкият всекидневник "Елефтерос типос" заяви, че представянето на македонския владетел от Netflix е "изкривяване на истината", и обвини филма на Оливър Стоун от 2004 г. "Александър", че е започнал "пропагандна кампания за хомосексуалността на Александър".


 Също така Димитрис Нациу, председател на крайнодясната християнска православна политическа партия "Ники", заяви миналата седмица, че сериалът се опитва "подсъзнателно да внуши идеята, че хомосексуалността е била приемлива в древността - елемент, който няма никакво основание".

Според Лойд Лъвлин-Джоунс, професор в университета в Кардиф, Уелс, обаче хомосексуалните срещи са били широко разпространени в древна Гърция.

"Еднополовите връзки са били съвсем нормални в целия гръцки свят", казва Лъвлин-Джоунс в първия епизод на поредицата. "Гърците не са имали дума за хомосексуалност или за това да си гей. Това просто не е било в речника им. Просто са били сексуални."

Въпреки фурора обаче Мендони отхвърли предложението на Нациу по време на парламентарната сесия миналата седмица да предприеме правни действия срещу Netflix, като заяви, че това би било противоконституционно.


 "Министерството на културата не упражнява цензура, не извършва действия, които водят до наказателно преследване или забрана, не манипулира, не ограничава, не контролира разпространението на информация и идеи нито превантивно, нито репресивно", каза тя.

По време на 13-годишното управление на Александър като цар на Македония той създава една от най-големите империи, виждани в древния свят, разширявайки се от Гърция до Северозападна Индия преди смъртта си на 32-годишна възраст през 323 г. пр.

Миналата година Netflix също така бе подложена на обстрел от групи в Египет, които заявиха, че включването на чернокож актьор в ролята на последния фараон на страната Клеопатра е "фалшифициране" на египетската история.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ???? кравефермера от Вадуц 25.02.2024 14:43

    Оливер Стоун и с Лойд Лъвлин-Джоунс са в 105% абсолютно прави в твърденията си!Ще добавя, че т.н. спартанци са живеели 24/7 в преманентна бойна готовност. Не са се женели, но са живяли по двойки, "семейно",само мъже, за да уталожват страстите си и да не търсят жени, за да не се разсейват в строгата си воена дисциплина. Това е всеизвестен, от който се интересува факт! Но от друга страна, съм много възхитен от гръцката солидарност в защита на националната си каузата и доктрина. Дори и когато ще им се налага да казват неистината, те са като един. Независимо, че не са прави в случая, се държат солидарно и супер достойно, БРАВО на Гърция!Колкото и да се считат, (но само в България!)патриотизма и национализма за старомодни глупости, за ненужна отживелица, дори за полупртестъпни качества, в целия останал свят се почитат, като висши национални достойнства! Колко горд бих бил ако можеше някакси "свише" и България да я управляват подобни на гърците патриоти и националисти!За които да защитават националното ни достойнство е най-първата задача и цел. Вижте за пример как се цени национализма и патриотизма в Сърбия, Гърция, дори т.н. държава СМ, Полша, САЩ- федерация съставена от около 40 нации,но можете да видите как на всяка втора къща в щатите се вее гордо националиня им флаг и като стане дума за патриотизъм и национализъм, всички забравят от какъв геном са и се наричат американци!Вижте Франция,Италия, Филипините, Чили,Виетнам,и двете Корей,Испания, Перу, Ел Салвадор-най-гордата южноамериканска нация, Китай, Япония,Англия,Австралия, Турция, Иран, Египет, Литва, Латвия и Естония, целия свят! По цял свят всички държави са супер националисти и патриоти, само в България това е недъг и недостатък, ЗАЩО ??? Във втория ми коментар, ще кажа туй-онуй и за Сашко Велики.За "гръко-македонския" тракиец!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху