Свързани новини

20.03.2014 16:03

Сергей Станишев: По въпроса за Украйна всички трябва да търсим мостове, а не да градим стени

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е една от страните, които имат една много добре очертана и последователна позиция, която сме заявявали нееднократно и по цялата криза, и по политическата реакция на ЕС. Както знаете Съветът на външните министри вече наложи определени санкции. Днес ще има дискусия каква да бъде реакцията след референдума. Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев преди подготвителната среща на министър-председателите и държавните глави от ПЕС, за Европейския съвет по-късно през деня. „В самия ЕС има цяла палитра от мнения, естествено, няма защо да се учудвате, че България има своите интереси, защото от едни икономически санкции страната ни може да загуби много, да загуби и нашата икономика, нашият туризъм, българските граждани“, каза още Станишев. По думите му няма как да не отчитаме интересите и на етническите българи в Украйна и първият приоритет на държавата трябва да бъде да ги подкрепи. „Утре в София имам среща с председателя на Асоциацията на българите в Украйна. Поканих го да дойде, за да може и ние да чуем гласа на българите в Украйна“, допълни лидерът на социалистите. Той изрази мнение, че е нужен политически диалог и всички – „и Русия, и Украйна, и ЕС трябва да търсят мостове, а не да градят стени, въпреки тази изключително напрегната ситуация, защото в крайна сметка Европа ще изгуби много от една нова Студена война".

Относно критиките, че нямаме ясна позиция за Украйна, Станишев допълни, че има много спекулации, но никаква фактология. „В парламента вървят консултации за евентуална позиция на НС. Но вие знаете ли колко парламенти са се произнесли по тази тема? Николко“, каза още Станишев и призова тези, които говорят, че няма ясна позиция, да проявят малко интелигентност.

„Много приказки се изприказваха. България ще бъде, убеден съм, в цялата тази ситуация гласът на разума, на принципната и последователна политика и трябва да помним на първо място нашите интереси“, категоричен бе той. Станишев припомни 2009 г., когато е бил министър-председател, ситуацията със спирането на доставките на газ. „България, българската икономика претърпя загуби в размер на около 400 млн. лв. за 2 седмици и никой не ни компенсира“, добави лидерът на социалистите. Помолен да коментира реакцията на ГЕРБ за сравнението, което направи за Кърджали, Станишев отговори, че и президентът е казал почти същото. „Реакцията на ГЕРБ е истерична, смешна, параноична, бих казал. Когато всеки един от нас, българските граждани, говорим за Крим и Украйна, трябва да сложим емоциите на страни, а да премерваме тази ситуация върху България. Стига сме се делили на „фили“ и „фоби“. Над 130 години с това се занимаваме и при всяка една криза все България страда“, категоричен бе Станишев. Той допълни, че усилията трябва да са в посока как да избегнем България да се превърне в жертва в една голяма геополитическа игра между големи сили и да защитим интересите на българските граждани и на нашата държава. На въпрос дали решението за строеж в Карадере е свързано с неговия брат Георги, той отрече и добави, че това е пълна лъжа. 

На проведената днес среща присъстваха и българският премиер Пламен Орешарски, френския президент Франсоа Оланд, председателят на ЕП и общ кандидат на ПЕС на президент на ЕК Мартин Шулц, председателят на групата на социалистите в ЕП Ханас Свобода  както и премиерите: на Белгия - Елио ди Рупо, на Хърватия -Зоран Миланович, на Чехия - Бохуслав Соботка, на Дания - Хеле Торнинг-Шмит, на Италия - Матео Ренци, на Малта - Джозеф Москат, външните министри на Холандия и Люксембур и еврокомисари.







Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв