Свързани новини

06.02.2020 08:12

Сенатът на САЩ не отстрани от власт Тръмп

Видян 1336 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският Сенат отхвърли искането за отстраняване от власт на президента Доналд Тръмп, което сложи край на процедурата за импийчмънт. Той беше оневинен и по двете обвинения, отправени му от Камарата на представителите – злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. Сенатът, в който превес имат републиканците, отхвърли с 52 на 48 гласа първото обвинение. По второто обвинение 53-ма сенатори оневиниха държавния глава, а 47 гласуваха "виновен", предаде Сега. Вотът беше явен, като сенаторите по азбучен ред обявяваха решението си. Изходът от гласуването за импийчмънт на Тръмп беше предизвестен заради мнозинството на представителите на Републиканската партия в горната камара на Конгреса. За отстраняването на Тръмп бяха необходими гласовете на 63-ма от общо 100-те сенатори. Републиканците имат 53-ма представители в горната камара на Конгреса.


В изказване преди вота сенаторът от Републиканската партия, представляващ щата Юта, Мит Ромни обяви, че подкрепя обвинението за злоупотреба с власт. Той беше едиственият републиканец, който гласува "виновен" по това обвинение срещу Тръмп. " Намесата в избори с цел оставането на власт е може би най-голямото нарушаване на нечия клетва за длъжност, което мога да си представя", заяви Ромни. Той е първият сенатор  в историята на САЩ, който подкрепя отстраняването на президент, с когото са в една партия. Нито един сенатор демократ не гласува през 1999 г. за отстраняването на съпартиеца си Бил Клинтън, нито пък през 1868 г. за импийчмънт на Андрю Джонсън, също от Демократическата партия. Мит Ромни обаче гласува "невинен" по обвинението, че Тръмп е възпрепятствал работата на Конгреса. 


След като бе оневинен от Сената, ​​​​Тръмп написа в Туитър, че в четвъртък ще направи изявление от Белия дом по темата. По-късно вчера президентът пусна още няколко съобщения в Туитър, като най-популярно стана видео, в което той се представя като вечен президент: Тръмп говори без звук на фона на изпълнение на  „В пещерата на планинския цар” от Едвард Григ.  През това време екрана с нарастваща скорост се сменят датите на четиригодишните мандати на бъдещите президенти: 2020, 2024, 2028 и т.н - до сто хилядната година. На финала излиза надпис: "Тръмп завинаги!".


Още преди сенаторите да гласуват, председателят на правната комисия в Камарата на представителите Джералд Надлър заяви, че днешното решение по делото за отстраняването от власт на Тръмп няма да сложи край на разследванията срещу президента, започнали миналата година, съобщи Си Ен Ен. Според него имало възможност да бъде изпратена призовка на  бившия съветник в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, който не беше изслушан в Сената. 

 

 

 

Снимка: Ройтерс




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог