За деянията на Семерджиев законът предвижда затвор до 20 години.

Свързани новини

23.11.2022 16:32

Семерджиев е причинил смъртта на двете момичета по непредпазливост: Прокуратурата

Видян 1401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Георги Семерджиев, който причини на 5 юли тежката катастрофа на столичния бул. Черни връх, при която загинаха две млади жени, е причинил смъртта им по непредпазливост под влиянието на метамфетамин, като е нямал валидна шофьорска книжка и е избягал. Случаят е квалифициран от прокуратурата като особено тежък и с изключително висока обществена опасност. Това е записано в обвинителния акт, който държавното обвинение е внесло в съда.


Това беше уточнено на пресконференция, в която участваха заместник градският прокурор на София Десислава Петрова, заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров и един от наблюдаващите прокурори по делото.
На въпрос защо обвинението не е за умишлено престъпление, включително за евентуален умисъл от страна на Семерджиев, каквото е срещу причинилия катастрофата, при която загина Милен Цветков, Петрова настоя, че прокуратурата не можела да защити тезата пред съда, че Семерджиев е имал за цел да убие двете жени.


"Механизмът при катастрофата на Семерджиев и тази, при която загина Милен Цветков, е бил различен. Има детайли, които съществено от правна гледна точка различават случаите. Поради това ние не бихме могли да запълним с конкретно съдържание като факти хипотезата за евентуален умисъл на Семерджиев", подчерта Десислава Петрова.


Загиналите две жени са Хариет Стефанович, на 22 години и Христина Дилева, на 26 години.


На брифинга беше уточнено също, че делото срещу Семерджиев е 23 тома, разпитани са близо 80 свидетели, изготвени са множество експертизи от 24 вещи лица. Делото започва на 29 ноември, за тогава е насрочено разпоредителното заседание.
Семерджиев е обвиняем за пет престъпления, две от които на 10 юни 2022 г., като се намира в ареста от няколко месеца, съобщи наблюдаващият прокурор. Сред тях са шофиране под въздействие на наркотици, фалшива шофьорска книжка, управление на автомобил с фалшиви германски номера.


По данните в обвинителния акт, на 17-ата секунда от катастрофата Семерджиев е излязъл от автомобила си и е избягал, като се е укрил в дома си. В колата му са открити 0,65 грама метамфетамин. Открита е и ДНК от жертвите по дрехите му. Той не е изразил съжаление при разпита си, като е развивал тезата, че е бил отвлечен. Тези негови твърдения са опровергани от останалите данни по делото. Първоначалната му версия е била, че не той е карал колата. Бил е вменяем към момента на катастрофата и може да носи наказателна отговорност, отбеляза Ясен Тодоров и допълни, че все още се разследва за полицейски чадър над него.


Кирил Пламенов



© Булфото (архив)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които