15.09.2008 09:37

Семейството на Георги Марков иска смяна на следователя по делото за убийството му

Видян 1327 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Семейството на българския дисидент Георги Марков, починал през 1978 г. в Лондон, отровен с помощта на т.нар. български чадър, поиска да бъде сменен ръководителят на следователския екип, разследващ убийството му, съобщава АФП.


Андрей Цветанов трябва да бъде остранен заради отявленото му бездействие и липса на професионализъм, заявяват братът, един братовчед и вдовицата на Марков в откритото писмо, адресирано до главния прокурор на България и до директора на националното следствие. Те настояват следствието да вземе под внимание публикувани неотдавна архивни документи, че тогавашните български тайни служби са наредили Марков да бъде ликвидиран. Роднините на Марков изразяват учудване, че тези документи, потвърждаващи участието в убийството на българската Държавна сигурност и подкрепата, оказана от съветския КГБ в изпълнението на плана, не са взети под внимание в официалното разследване. В книга, излязла по случай 30-а годишнина от смъртта на Марков, българският журналист Христо Христов възпроизвежда документи на тайните служби, разкриващи как те са подготвили заговор за елиминирането на Марков. Бивш следовател, работил по случая - един от малкото хора имали достъп до тези документи преди години, потвърдил за АФП надеждността на разкритията, направени в книгата. Неотдавнашно изказване на следователя, че тезата за проста "медицинска грешка" е също толкова правдоподобна, както и тази за убийството, създават впечатлението, че следствието напълно игнорира някои улики, събрани по случая и се концентрира върху начините да докаже, че Георги Марков не е бил убит, отбелязват близките на Марков в писмото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог