Свързани новини

11.10.2012 16:39

Село Долен отблелязва 100 години от освобождаването на Неврокопския край

Видян 3211 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народната памет свято пази спомен за две неща – за свободата и за героите си. Денят 15 октомври 1912 година е точно тази дата, която ни кара да съчетаем благодарността за свободата и поклона пред паметта на тези, които са я извоювали и загинали за нея. И днес, 100 години след този паметен ден, ние всички потомци на българите, най-сетне върнали се в лоното на майка България, скланяме глава пред подвига на славните ни воини. Ето и кратък разказ за случилото се тогава. Октомври 1912 година.  Към Сатовча и Неврокоп се насочва ІХ пехотен пловдивски полк. В Сатовча на 13-14 октомври от Драма пристига един табор османски аскер, които да пресрещнат настъпващите към Неврокоп български войници. След обяд на 15 октомври разузнаването донася, че на връх Свети Костадин и околните височини има окопал се аскер и башибозук. Сражението е ожесточено, драмалии и башибозукът яростно се мъчат да задържат позициите си. Настъпва мрак, а турската позиция остава непревзета. Тогава майор Никола Топалов, командир на ІІ и ІV дружина, отива на десния фланг , за да насърчи войниците и да ускори завземането на върха. Там сражаващите се български части са на стотина крачки от неприятелските позиции и са обстрелвани от ожесточен огън. Преценявайки положението, майорът изважда  сабята си, излиза пред веригата и с мощен вик „Напред, на нож” и „Ура” повежда войниците в атака.  Войниците си втурват след командира си и с няколко скока влизат в позициите на врага. Схватката е кратка. Унищожени са останалите в окопите вражески войници, другите бягат, оставяйки на полесражението оръжие, ранени и убити. В сражението загиват майор Никола Лазаров Топалов и бойците Делчо Червенаков, Благой Саев, Петко Анакиев, Тодор Хаджийски. Всички убити са погребани същия ден на връх Св. Костадин, наречен вече Майоров гроб. След тази решаваща за освобождаването на Неврокопския край победа войниците от ІХ полк продължават похода, носейки свободата на околните селища. Тогава се освобождава и нашето село Долен. Жителите на архитектурно-историческия резерват Долен, спонтанно решихме да отпразнуваме 100- годишнината от освобождаването на селото си и да изразим благодарността и признателността за свободата си. На 21 октомври 2012 година  от 13 часа ще се проведе заупокойна молитва и благодарствен молебен в църквата Свети Никола в селото. След това ще празнуваме на площада с много музика и хора.


Инициативният комитет кани всички жители на селото, доленците, разпръснати по Родината ни, както и гости от цялата страна на тържеството ни.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.