Свързани новини

03.02.2014 17:10

Сега е моментът за апартамента

Видян 1578 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все по-достъпни стават жилищните имоти за българите, сочат изчисления на едни от най-големите агенции за Недвижими имоти. Данните са базирани на показатели като цена на кв.м, средна работна заплата и лихви по ипотечните кредити. Според тях в момента месечната вноска по кредит за средно жилище в страната с площ от 60 кв.м се равнява на около 49% или половин средна работна заплата. В началото на 2013 година месечната вноска е била  покривана от около 55% от средното за страната възнаграждение. Справка на тези показатели за периода преди 2009 година сочи, че месечната вноска в малка или голяма степен е надвишавала средната работна заплата на българите.


„Истината е, че жилищните имоти не са били по-достъпни от около 10 години насам”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на една от най-големите фирмите за недвижими имоти пред Дневник. „Вероятно това е и една от причините да отчитаме сериозен ръст в активността на годишна база. Около 9% е ръстът в броя на сключените сделки за жилищни имоти в страната през 2013 г. в сравнение с предходната 2012 г. В София това покачване бе с около 10%, а активността в двата големи морски града Варна и Бургас нарасна с около 13-14%. В Пловдив се забелязва с около 15% по-голям брой сделки спрямо предходната година”, допълва Павлов.


Друга отчетлива тенденция през 2013 година бе покачването на сделки за по-големи имоти. Делът на закупените тристайни жилища през последните 12 месеца се изравни с този на двустайните апартаменти в страната, нараствайки с 50% спрямо 2012 г. Според Павлов  обстоятелствата на жилищния пазар в момента разкриват сериозен потенциал за изграждане на ново строителство. За да стане това обаче е необходимо българите да се почувстват достатъчно финансово стабилни. И към момента има сериозен интерес към нови, качествени имоти, с добро разположение и комуникативна локация. Според брокерите няма достатъчна наличност на този тип жилища и е въпрос на време те да бъдат изградени.


Макар по-изгодната позиция да продължава да принадлежи на купувачите, отстъпките стават все по-малко значим фактор за пазара на жилища. Около 33% от сделките са сключени с отстъпка в рамките на 2 000 евро. Близо 1/4 от имотите са реализирани без отстъпка, а компромис в цената, по-голям от 10 000 евро, постигат едва 10% от продавачите. Водещите причини за покупка също се променят – около 83% от хората търсят имот, за да живеят в него, а 10% купуват с цел инвестиция, което е покачване с около 2-3% в сравнение с 2012 година. Според изчисленията на брокерите отдаването на имот под наем носи доходност от около 5%, което, с оглед на средните лихви по депозитите от 4% и възможността за ръст на цените на жилищата, превръща отдаването в изгоден ход. Таксата Управление на кредит ще бъде премахната, увери пък председателят на финансовата комисия в парламента Йордан Цонев. По думите му отношенията между потребителите и банките ще бъдат регулирани, но без да бъдат нарушавани пазарните функции. Цонев обясни, че част от разходите като такси ще бъдат включени в лихвата и по този начин процедурата става по-прозрачна. По думите му първото проблемно поле с ипотеките се решава чрез приетата наскоро Директива за ипотечния кредит. Друг проблем, който трябва да бъде решен със закона, е определянето на така наречената плаваща лихва.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец