Свързани новини

03.09.2020 13:00

СБЖ: Стига посегателства срещу журналисти и граждани

Видян 1781 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

СБЖ изразява крайно възмущение и остро осъждане на насилието, употребено срещу граждани и журналисти по време на протестите на 2 септември.


По повод насилието над граждани и журналисти, разиграло се по време на проведени на 2 семтември протести, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:


„В СБЖ сме крайно възмутени и остро осъждаме насилието, употребено срещу граждани и журналисти, по време на протестите на 2 септември.


Репортерски екипи, изпълняващи своите професионални задължения да отразяват събитията и да информират за тях обществото, получиха поражения и бяха малтретирани, защото се оказаха в обсега на репресивни действия, от които пострадаха и десетки граждани.


Стямаме това за абсолютно недопустимо и несъвместимо с демократичните норми. Отхвърляме опитите вината за насилието да се прехвърля върху протестиращите и да се приравняват хилядите мирни демонстранти към шепа очевидни провокатори, които силите на реда бяха длъжни да изолират и неутрализират своевременно и без вреда за останалите граждани. Вместо това беше развихрена безразборна репресия.


Изискваме общественият ред за бъде гарантиран от отговорните да го поддържат институции, в чиито задължения влиза и стриктното спазване на демокрацията, законността и сигурността на гражданите. Това предполага също така и осигуряване на правото на журналистите да вършат своята общественозначима работа без риск за тяхното здраве и живот или за свободата на словото.


Нееднократно досега СБЖ е реагирал със същата острота при други драстични посегателства срещу журналисти и граждани. Неспирното повторение на такива безобразия е абсолютно нетърпимо. Власт, приемаща и дори произвеждаща подобни рецидиви, е опасна за демокрацията. СТИГА!!!”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 "Може ли да си представите, че това се случва в Европейска страна" 03.09.2020 15:29

    Датски репортер е записал как е заплашван от български полицай на протестите снощи. ”Заминавай щот щи набия шамарите”, заплашва полицаят. https://frognews.bg/novini/politsai-kam-datski-reporter-sofiia-zaminavai-shtot-shti-nabiia-shamarite-video.html

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво