Според анализатори, разговаряли с Блумбърг, неотдавнашният спад на нетните резерви е съвпаднал с намаляване на правителствените инжекции в резервите.

Свързани новини

05.06.2023 09:42

Саудитските валутни резерви спадат до най-ниското си ниво от 13 години

Видян 19946 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Валутните резерви на Саудитска Арабия са намалели през миналия месец до най-ниското си ниво от 13 години насам, показва доклад, публикуван от Саудитската централна банка (SAMA) в неделя.


Според данните нетните чуждестранни активи на кралството са спаднали до 1,538 трилиона риала (410 млрд. долара) през април, което е с 8,8 млрд. долара по-малко спрямо март. Това представлява пети пореден месец на спад и най-дългата серия от понижения от началото на 2019 г. насам. Понастоящем резервите са намалели с повече от 44% от достигането на исторически връх от около 737 млрд. долара през август 2014 г. и са на най-ниското си равнище от спада до 418 млрд. долара през април 2010 г.


Според анализатори, разговаряли с Блумбърг, неотдавнашният спад на нетните резерви е съвпаднал с намаляване на правителствените инжекции в резервите.


"Спадът на валутните резерви на SAMA дойде успоредно със спада на правителствените депозити в SAMA", заяви Мохамед Абу Баша, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в базираната в Кайро инвестиционна банка EFG Hermes.


Като най-голям износител на петрол в света, Саудитска Арабия традиционно разчита на печалбите, които генерира от продажбата на суров петрол, и внасяше значителна част от тези пари в резервния си фонд. Миналата година обаче правителството пое ангажимент да "отдели" държавните разходи от приходите от петрол, като предпочита да държи тези средства по текущата си сметка, докато Финансовият комитет реши как да ги разпредели. С покачването на цените на суровия петрол, приходите от саудитския нефт през миналата година достигнаха почти рекордните 326 млрд. долара, което помогна на правителството да реализира фискален излишък - в размер на 27,7 млрд. долара - за първи път от близо десетилетие.



 Кабинетът също така определи както долна граница, така и таван на резервите като дял от икономическото производство в опит да защити публичните финанси. Според министъра на финансите Мохамед Ал-Джадаан поради промяната в политиката правителството вече може да реши дали да изпрати приходите си от петрол в касата на централната банка, да ги прехвърли в държавен инвестиционен фонд или да инвестира в проекти, които имат за цел да помогнат за диверсификацията на икономиката от продажбата на петрол.


Експертите обаче отбелязват, че чуждестранните резерви са важни за страната, за да може тя да запази фиксирания курс на риала от 3,75 за долар.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог